Vörösréz dekoráció finom részletekkel | Hogyan tisztítsuk őket

A vörösrézből készült díszelemek gyönyörű alkalmi dekorációként szolgálnak mind a viseletünkön, mind az otthonunkban különleges eseményekkor, ám legyünk őszinték: baromi kényes anyag – ezért rátérek a vörösréz tisztítása, tárolása és egyéb hozzájuk kapcsolódó házi praktikák részleteire, amivel könnyen megóvhatjuk őket.

Virág alakú vörösréz bross

Bár korábban nem győztem hangsúlyozni, hogy inkább fordulj ötvöshöz nemesfémet vagy legalábbis érzékeny anyagú ékszeredet tisztíttatni (s igazából elsősorban ezt javaslom most is, nem drága művelet) viszont a vörösréz általam kipróbált, biztonságos tisztítása házilag is kipróbálható, ez pedig nem más, mint a citromos-sós víz.

Vörösréz levél bross

A folyamat két lépésben

I. Én úgy csináltam, hogy félcitromot belenyomtam langyos vízbe, valamint egy mokkás kanálnyi sót szórtam bele. Miután hagytam pár percig az összetevőket “összeérni,” beleraktam a zöldpöttyös brossaimat és hagytam őket ázni egy félórára.

II. Majd ezt követően fogtam egy vékony textilpelenkát (igazából bármilyen más puha törlőkendő is jó, a lényeg hogy a szövet ne akadjon bele a résekbe) és a csücskének a sarkával kezdtem el nagyon finoman lesatírozni az alkotásokról az elszíneződést. És bevált.

Vörösréz bross és foglalatában édesvízi gyöngy

Olvastam valahol, hogy elég ha negyedbe vágunk egy citromot és azzal dörzsöljük át a rezet, ám a bejegyzésből nem derült ki nekem, hogy sárgarézről van-e szó vagy vörösrézről, illetve egy sima csőről, pénzérméről vagy ékszerről, így nem javaslom hogy ékszerünket – különösen ha finoman cizellált darabról van szó – ily módon takarítsuk le.

vörösréz virág bross, ásványkővel

Ecetes megoldásról is olvastam, viszont én még nem próbáltam ki, s mivel működött a fenti praktika nálam, valószínűleg nem is fogom – viszont Te nyugodtan hozzáadhatsz egy kupaknyit a kutyulékodhoz a biztonság kedvéért, valószínűleg nem árt, csak használ a pozitív reakciókból ítélve.

Vörösréz bross láncfüggelékkel és ásványkővel megmunkálva

 

Végezetül:

Megelőzés

Hogy ne járjunk úgy, hogy egyáltalán tisztogatni kelljen ezeket a szépségeket, a legjobb, ha kiemelt figyelmet fordítunk a tárolására.

Ha nem használjuk őket, akkor ne hagyjuk kinn. Nem hogy víz, levegő se érje őket “feleslegesen,” hisz egy idő után ez is növeli az esélyét annak, hogy megjelenik a zöld képződmény szeretett kiegészítőinken.

És semmilyen más ékszerrel (beleértve más, réz eredetű ékszereket is!) ne tároljuk őket, a legjobb egyenként, külön-külön a saját díszdobozában hagyni az ilyen alkalmi díszeket.

Vörösréz bross láncfüggelékkel és ásványkővel megmunkálva

További gyönyörű tradicionális, indonéz vörösréz brossokat ebben a mini galériában tekinthetsz meg:

 

 

Hasznosnak találtad a cikket? Jelezd kérlek egy megosztással!

Szólj hozzá!

hozzászólás