INTERJÚ: Tony Putih, a spirituális ékszerek készítője, aki az anyatermészetből dolgozik

Nemrég beszélgettem az aranykezű Tony Putih-val, rendes nevén Anthony Sutrisnoval, a Bandungban élő, spirituális ékszerek készítőjével. Már nagyon vártam a vele való beszélgetést, mivel az eddig megjelent kézművészekkel ellentétben ő tényleg, 100%-ban naturális elemeket használ dizájnos ékszerei elkészítéséhez, sőt ügyel arra is, hogy minden egyes művét olyan spirituális szempontok alapján rakja össze, amely a leginkább hozzájárul jövőbeli tulajdonosának testi-lelki egészségéhez.

Spirituális ékszerek, naturális ékszerek, természetes ékszerek

De mielőtt belekezdenénk, had mutassam be pár munkáját még így az elején, csak hogy lássuk, milyen is, mikor a földi alkotóelemeket egy profin felépített dizájn keretében tekinthetjük meg:

Spirituális ékszerek, naturális ékszerek, természetes ékszerek Spirituális ékszerek, naturális ékszerek, természetes ékszerek Spirituális ékszerek, naturális ékszerek, természetes ékszerek

 

Lélegzetelállítóak az alkotásaid, Tony. Mesélj, mióta foglalkozol ezzel?

– Már kicsi korom óta készítek ékszereket férfiaknak, nőknek egyaránt, ez mindig is egy nagy szerelem volt a számomra a mai napig. Van is egy kis műhelyem, nem messze a házamtól, a hegyekben, közel az erdőhöz. Ez nagyon fontos, nem csak azért, mert az ékszerek hozzávalóit gyűjtöm be kinn, hanem a gyönyörű táj, az erdei hangok és maga a friss levegő mind-mind hozzájárul, hogy folyamatos inspirációt nyerjek és a lehető legjobbat hozhassam ki magamból.

– Folyamatosan tartok egyébként tanfolyamokat a műhelyben vagy máshol az érdeklődőknek, illetve a gyermekeimnek is igyekszem átadni a tudásomat, két lányom van :)

 

anthony sutrisno (@tonyputih) által megosztott bejegyzés,

Miből állnak az ékszereid?

– Ez sok mindentől függ: ha személyre szabott a darab, úgy fontos, mit szeretne az, akinek szánom, mire van igénye, azaz első körben hogyan nézzen ki az ékszere, miből álljon össze, majd második körben a lelki szempontok következnek átbeszélésre, melyek az előzőn, azaz az ékszer elsőre elképzelt tartalmán változtathatnak. Ugyanis alkotáskor figyelembe veszem a megrendelőm csillagjegyét, vágyait, esetleges félelmeit/sérelmeit, hogy milyen elem is ő, ésatöbbi.

– Mindamellett tehát, hogy milyen alapanyagokból épül fel egy-egy karkötő vagy nyakék, ezek a szempontok adják meg a lelkét a darabjaimnak. Egyébként, a legtöbbször magvakkal, diókkal és mogyorókkal dolgozom, mint az ékszerek természetes alkotóelemei, illetve mivel nem rakok rájuk semmilyen lakkozást, csupán csiszolásnak vetem alá őket, így az ékszerekhez mindig jár egy üvegcse növényi eredetű illatos olaj is pici adagolóval az időnkénti ápolásra – így fényesek maradnak, valamint nem sérülnek meg.

Elképesztő. Tudod, úgy 3-4 éve a férjem küldött nekem karkötőt és nyakláncot is tőled, mikor még Magyarországon éltem, de sajnos elfelejtettem elhozni magammal… (Később lefotózom őket)

– Igen, emlékszem rá.

Emlékszel??

– Igen… Sokat mesélt rólad.

Mással is foglalkozol az ékszerkészítés mellett?

– Nem, ez a “főállásom.” De fura ezt így nevezni, ez inkább a szerelemhobbim, sőt a családom után az életem. Mindig is akkor éreztem magam a legkiegyensúlyozottabban, ha alkothattam.

Van kedvenc színe(i)d, amikkel szeretsz együtt dolgozni?

– A fehér, a fekete/sötltbarna és a vörös kombinációja a kedvencem. Ezekből a színekből már számos szettet készítettem el. Azt hiszem, remekül szimbolizálják együttesen az eröt, a szerelmet és a tisztaságot. Ha nem egyéni kérésre, hanem saját ízlésem, gondolataim alapján állítok össze egy-egy darabot, akkor az tudatosan mindig egy érzést, egy történetet hordoz magában kívül-belül.

Végezetül, kik tartanak leginkább számot az ékszereidre?

– Férfi és nő is majdnem minden korosztályból, nehéz elsőre ezt így megválaszolni. Hál’Isten rengeteg ajánlás vezeti az embereket hozzám, de ami ennél is jobb az az, mikor némi idő elteltével is ugyanúgy látom őket hordani az ékszereimet és büszkén mesélik, hogy lelkiismeretesen “gondozzák”, ápolják őket, s hogy mindig egy fokkal jobban érzik magukat a bőrükben, mikor viselhetik. Számomra ez a legnagyszerűbb elismerés.

Neked is tetszenek Tony munkái? Oszd meg a cikket az egzotikus ékszereket kedvelő barátaiddal!

Szólj hozzá!

hozzászólás