Nyakláncok az Indiai-óceán kagylóival | Díszítés és ápolás

Bár tény, hogy ezek a  díszviseletek a legideálisabbak a tavasz és a nyár évszakában , nem kell a legmelegebb időket megvárni ahhoz, hogy azokat a szetteket kerítsük elő ékszeres dobozunk aljáról, melyek a napsütötte tengerpartokat és a pálmafák csalogató lombjait idézik elő képzeletünkben akaratlanul is. :)

Bár az ilyen szezonális viseleteket általában a színek határoznak meg, van egy picike kis alkatrész, amit Magyarországon sajnos nem nagyon áll módunkban könnyen beszerezni tenger híján, mégis ha sikeresen birtokunkba jut egy, feltudjuk frissíteni vele egész külsőnket. Ez nem más, mint a kagyló!

IndoKreatív kagylós nyaklánc

Számtalan módon dekorálhatjuk nyakba valóinkat, de a kagyló tartozik azon kevesek közé – mint például a gyöngy – melynek viselése nem avul el az idővel. Ha sikerül pár ilyen kinccsel hazatérned az egyik tengerparti nyaralásodból és mielőtt lelkesen igyekeznél felhasználni őket dekoráláshoz (én a tükör keretét is végigragasztottam velük) vagy viseléshez, nem árt azért alapos tisztításnak alávetni őket.

kézműves nyaklánc kagylóval

Véletlenül se kezdd el sikálni vagy lekapargatni a kis moszatokat és egyéb szennyeződéseket, különben még kárt teszel a mészvázakban! A legegyszerűbb módja a letisztításnak és a fertőtlenítésnek egyben, ha lemossuk őket meleg vízzel (ügyeljünk arra, hogy minden kis puhatestű állatka és kavics lejöjjön,) majd hipós vízbe rakjuk és hagyjuk ott őket némi időre – ha csak kis mértékben szennyeződött a kagyló, akkor elég lesz 15-20 percre is. Ha némelyik barlangos testű kagylóváz a fertőtlenítés után is ugyanúgy tele van kis kavicsokkal, akkor fogkefével finoman kezdjük el lesikálni a belsejét, illetve az érintett részt.

Gyöngy nyaklánc kagylóval

Ha még szebbé és ragyogóbbá szeretnénk tenni a felszínét, akkor a legjobb ha egyszerű babaolajjal kenjük át. Ez nem csak dizájn szempontjából néz ki jobban, de az időnkénti olajos ápolással segítünk megelőzni a kagyló esetleges bomlását és megőrizni szépségét az évek elmúltával is.

kézműves nyaklánc kagylóval

Keretbe foglalt lakkozott kagylólap

kézműves nyaklánc kagylóval

Eme medál több fajta kagylóhéj darabjából lett megalkotva
(További alkotóelemek: fa, tengeri kavicsok, bőrzsinór és fémhuzal)

kagylós nyaklánc

Ha esetleg akad valamelyik elfelejtett sarokban egy-két darab kagylód, érdemes őket előásnod, hiszen nem csak szemet gyönyörködtető díszítőelemek, de évezredes hiedelem, hogy minden egyes darab vonzza a pénzt a házhoz, valamint természetes eredetéből kifolyólag, mint minden más tengerből származó összetevő, pozitív hatással van komfortérzetünkre és ezáltal egészségünkre is.

Hajrá! :)

kagyló fülbevaló

Itt pedig találhatsz jó néhány ötletet még medálhoz és fülbevalóhoz, lyukasztással és anélkül: “csináld magad kagyló-ékszerek”

Oszd meg, ha szívesen elfogadnád valamelyiket!

Szólj hozzá!

hozzászólás