Modest Fashion, azaz a “Szerény Divat” – Hát ez meg mi? :)

Először is mindjárt elmagyarázom saját szavaimmal a stílus és nőiesség eme kifejezési módját és hogy pontosan ez a fogalom mit takar, ám előtte rákerestem neten, mert kíváncsi voltam, hogy a Wikipédia vagy egyéb szakoldalak a modest fashion divatirányzatot miként definiálják. Érdekes.

Nagyrészt vallási jegyekkel kötik össze a modest fashion fogalmát; vagy a templomba illő női öltözék vagy leginkább az iszlám vallás hívőnőinek ruhatárát emeli ki példaként, de igazából bárki képviselheti ezt a divatvonalat, akinek fontos a méltóság és a tisztelet, mégis csinos és kreatív szeretne lenni megjelenésében.

Magassarkú és a szerény divat - azaz mi az a modest fashion

Ugyan mi baj van a mini szoknyával?

Az égvilágon semmi! :) Egyszerűen a szerény divat éráját éljük most, ha körülnézel, láthatod hogy a divatvilágot, a magazinokat és az utcákat is leginkább eme vonal darabjai uralják, ami véleményem szerint összeköttetésben van a női tudatosság emelkedésével napjainkban. Például olyan nagy márkák is felkapták ezt a hullámot, mint az Armani vagy a Gucci.

Rájöttünk, hogy a fenék és a cici kiemelésével nem biztos, hogy elérjük komoly céljainkat és hogy a férfiszemeket előbb az arcra szerencsésebb terelnünk, ha épp ügyünket – vagy csak magunkat – tiszteletteljesen képviseljük. Az, hogy valaki milyen vallást vagy nézetet tekint magáénak, illetve milyen az életmódja, másodlagos.

Egy biztos, egyre több nő – főleg az érettek körében, bár egyre több fiatal lány is elkezdte jobban takarni magát – fedi dekoltázsát és ölt fel trendi tunikákat csinos nyakékekkel meg karkötőkkel feldobva, vagy egy laza, bugyogós nadrágot magasított sarkú saruval és hozzá passzoló divatos táskával, hisz egyrészt jóval kényelmesebb is egy ilyen viselet, másrészt minden szempontból ízlésesebb és elismerést keltő.

Modest Fashion, azaz a trendi, erkölcsös nők divatirányzata

Tehát bármilyen alakkal is rendelkezz, amellett hogy nagyon jól nézel ki, rugalmasan is tudsz mozogni a hétköznapokon. A “ki-lóg-minden” viseletnél szerintem csak az zavaróbb látvány, ha egy túlsúlyos hölgy túl szűk, a neki nem megfelelő ruhadarabokba passzírozza bele magát (sztreccs póló-cicanadrág kombó, brr..)

Ne érts félre, nem a túlsúlyon van a hangsúly ebben a mondatban, hanem az előnytelen öltözéken. És hát ha reggel sietsz valahová, de álomszépnek is kéne valahogy lenned, akkor bizony előfordulnak ilyen ruhabakik. Azt gondolom, emiatt is (a sok ok közül) kezdődött meg a modest fashion virágkora.

Erkölcsös és divatos megjelenés - Modest Fashion fogalma

Szóval mi a modest fashion lényegében?

Nőiesnek lenni és nem szexisnek egyszerre igazából nehezebb, mint azt elsőre gondolnánk (érdekesség: ha valakit érdekel, hívő nőként milyen öltözködési akadályokkal néztem szembe otthoni tartózkodásom során, itt elolvashatja az énblogomon)

A modest fashion pontosan ennek a szétválasztására fókuszál, pontosabban magának a nő és annak esszenciális fényének kiemelésére, amire a világ a “Hú de jó csaj!” helyett szimplán csak “Wow!”-val reagál. Azt hiszem, ennél egyszerűbben és jobban nem tudnám megfogalmazni.

A legfőbb öltözködési jellemzők nem csak a bő, laza és hosszú ruhadarabokat jelenti, de az egyéb díszeink és ékünk ízléses elhelyezését, a megfelelő színharmóniát és a mégis finom, lágy árnyalatokat egyben.

Ázsiai divat - vietnámi nő lila ruhábana

Tehát szigorú szabályok itt sincsenek, a fejkendő, a díszek, ékszerek száma és egyéb takaró kiegészítők egyéntől függenek, így pont ez a sokszínűség a legszebb az egészben, valamint hogy a szerény divat kinek mit jelent.

Egy biztos, mindannyiunkban legalább egy a közös, akik ezt a stílust követjük, ez pedig nem más, mint a női értékeink mindennapos felfedezésével járó szabadságtudat és a magabiztos énkép (furcsa módon ezeket a tulajdonságokat sokan a lenge daraboknak tulajdonítják a mai napig.)

Hisz mikor tudatában vagyunk, milyen értékes gyöngyszemek vagyunk ezen a világon, annál édesebb gyönyör az az élmény, mikor a kagylóhéjból kiburkolózva az arra méltó személy mindennap felfedezi teljes szépségünket vagy csak otthon a tükör előtt állva fehérneműben, bombanőként mélázunk el azon büszkén, hogy ma is milyen jól nézünk ki és hogy a kulcsot ehhez a kincses ládikóhoz nem akárki kaphatja meg.

És valójában, ez adja egy igazi nő értékét.

Mit jelent a modest fashion - Szőke Klaudia és az IndoKreatív

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a többiekkel is és ne felejtsd el kommentben leírni lenn mennyire értesz egyet vagy sem! :)

U.i – Ha érdekel, röviden hogyan valósul meg a trendi és konzervatív divat itt, Jakartában, akkor olvasd el az erről szóló cikkemet is >>

Szólj hozzá!

hozzászólás