Milyen színtípus vagyok? | Színek jelentései, ideális színkombináció Neked

Íme, itt egy lista most a hideg-meleg színárnyalatokról, ideális színkombinációkról és hogy melyik színhez milyen személyiség fűződhet.

Kéne egy téged jól tükröző összeállítás, de nem tudod, mivel kezdd? Nagyszerű, ugyanis pont ezzel a cikkel kell.

Milyen színtípus vagyok? Cikkért klikk:

Pszichológusok szerint, a kedvenc színed meghatározza személyiséged színét is.  Azok a színek, melyeket a leginkább kedvelsz és magadénak választasz, nagyon sokat mond el a fizikai, mentális és érzelmi állapotodról. Ugyanez, mikor egy-egy szín taszít téged: elárulja, mik azok a tulajdonságok, melyeket nem kedvelsz, illetve mik a te gyengepontjaid.

Ha nem tudod eldönteni, igazából mi a te kedvenc színed, úgy a színösszeállítások, színpaletták és egyéb kevert minták, ruhakombinációk azok, melyeket érdemes sorra megtekintened és aszerint kiválasztanod a szívedhez legközelebb állót.

Sőt, ha új színbe lettél szerelmes, és azt veszed észre, hogy más színeket részesítesz előnyben a korábbiakkal ellentétben a viseletedben, nagy valószínűséggel azt valamilyen belső változás idézte elő. Talán más lett az életkörülményed vagy valamelyik személyiségjegyed csiszolódott, vagy talán pont, hogy eltűnt az és helyébe új lépett személyes fejlődésed során. Sőt, olvastam is és személyes tapasztalatom is, hogy ha tudatosan “bevezetsz” egy új színt az életedbe, azzal megváltozott körülményeidet segíted kezelni, illetve segít kifejleszteni, egy új pozitív tulajdonságot.

Milyen színtípus vagyok? Így határozd meg:

Én például nagyon sokáig, hosszú éveken át a piros színt preferáltam, az volt a nagy kedvenc, majdnem mindig azt viseltem télen-nyáron, a suliban el is neveztek Piroskának. :)

Aztán, volt egy átmenet és rövidebb ideig a feketét meg a barnás-rezes színárnyalatokat kedveltem és belépvén a huszas éveimbe immár a királykék, az ametisztlila és smaragdzöld dominál az életemben – és mindezzel együtt, valóban megtaláltak a színekkel járó változások is.

A színek jelentéseiről és összefüggéseiről lentebb még ejtek szót.

Első lépés: döntsd el, hogy hideg vagy meleg színtípus vagy

Ehhez ismerned kell, milyen bőrtípussal rendelkezel. Többféle praktika is létezik erre, amivel villámgyorsan kiderítheted, melyik kategóriába tartozol.

Praktika I: fogsz egy rózsaszín alapú alapozó krémet, az egyik orcádon finoman elkened, majd fogsz egy sárga alapút, azt pedig a másik orcádra kened fel kis mennyiségben. Mikor már egy réteget képeznek a bőrödön, össze tudod hasonlítani, melyik színalap keveredett el természetesen a bőröd színével és melyik az, amely felfestettnek, mesterségesnek hat.

Rózsaszín jelent hideg típust, a sárga meleg típust.

Praktika II:  próbálj fel egy ezüstszínű és utána egy aranyszínű viseletet, vagy ha kisméretben van ilyen anyagod, csak tekerd fel őket külön-külön a csuklóidra. Látni fogod, melyik szín lesz az, mely szépen passzol a te bőrödhöz, sőt még fel is dobja a bőröd ragyogását és frissességét, és melyik az, amelyiktől a bőröd inkább fakóbbnak, egyenetlennek és foltosnak tűnhet.

Az ezüst jelent hideget, az arany pedig meleget.

(A praktikákat a Colormepretty oldalának köszönhetjük. Ha tudsz angolul, segíthet részletesebb elemzéssel, mely évszak vagy a négy közül.)

Milyen színtípus vagyok? Nő, divat, stílus:

Második lépés: személyes karakterjegyhez kapcsolódó színek

Nos, ritka az olyan, amelyik szín leírásánál odabök valaki és azt mondja: “Igen, ez mind én vagyok!” Hiszen, mindannyian egyedi jellemek vagyunk, legtöbbször mindenből van belőlünk egy kicsi, ám mindig szokott lenni 2-3 szín, melynek általános leírásában az olvasó egy kicsit magára ismer.

Íme, itt a színek leírásai, magába foglalva a jellegzetes személyiségjegyeket:

I. Piros

A piros/vörös szín magában igen nagy akaraterőt reprezentál, valamint energikusságot, dominanciát és ambíciót. A pirost viselők általában optimisták, kitartóak és legtöbbször a szangvinikus személyiségcsoportba tartoznak.

Szeretik, ha a figyelem rájuk összpontosul, élvezik a csodálatot és hajlandóak tenni is érte. Igazából, nem is nehéz nekik ezt a figyelmet megkapni: mivel folyton mosolygósak, pozitívak meg energetikusak, a többiek szeretik őket körbevenni, akár egy meleg kis lángot, hátha rájuk is ragad ebből a boldogságból és meleg derűből.

A piros / vörös személyiségtípus jellemzői

II. kék

Békés személyiségtípust jelöl, akinek megvannak a saját elvei, nézetei és rendszerei, valamint aszerint is rendezi be az életét. A nyugalom, higgadtság színeként ismert. Kutatások igazolják érdekességként, hogy a kék szín segíti a produktivitást, akár ha a szobád fala, berendezése, akár a viseletedben található meg a kék valamelyik árnyalata.

A színpszichológia szerint, ha a kék a kedvenc színed, akkor valószínűleg melankóliára hajlamos személyiség vagy. Persze, ezt ne vedd biztosnak, hisz mint feljebb említettem, ezek általános leírások. Ezt is felmérések igazolják, miszerint ha valaki a kék szín tulajdonságait vallja leginkább magáénak, akkor az a személy valószínűleg könnyebben átadja magát a szomorkásabb napoknak. Illetve, keresik a békét és a harmóniát az életükben.

A “kékekre” még jellemző, hogy konzervatívabbak, könnyebben betartják a szabályokat és tiszteletteljesek.

A kék személyiségtípus jellemzői

III. zöld

Szintén a színpszichológiára hivatkozva, az ezen színt kedvelői keresik a biztonságot, a védelmet és az elismerést az életükben.  Szükségük van szeretetre és nekik is szükségük van arra, hogy szerethessenek. Remek barátok.

Csodálatos szín ez, hiszen az anyatermészetet, békét szimbolizálja, így akaratlanul is ha eszünkbe jut a zöld, rögtön egy pozitív érzés kíséri azt. Általában kedvelői, viselői flegmatikus személyiséggel rendelkeznek, ami nem is csoda, hisz mint ennek a személyiségjegynek is az érzelmi egyensúly az alapja, úgy a zöldnek is egyensúlyra billentő hatása van.

A zöld személyiségtípus jellemzői

IV. sárga

Perfekcionisták és álmodozók, tipikus idealisták. Szeretnek a fellegekben járni. Nagyokat terveznek, nagy a képzelőerejük és magas célokat tűznek ki maguk elé – viszont, igyekezniük kell fókuszban tartaniuk magukat a bohém mellékjegyeknek köszönhetően, hogy el is tudják érni azokat.

Jó a “sárgákkal” lógni, mert viccesek, szórakoztatóak, azaz remek humorérzékkel rendelkeznek. Azonban, ha nem jó hangulatban vannak, hajlamosak távolságtartóak, gorombák lenni, valamint negatívumuk, hogy gyakran aggódnak és könnyen lehet felingerelni őket.

A család a mindenük, független természetük segít nekik biztonságot teremteni, viszont gyakran ellenőrzik is őket, aggályukból kiindulva.

A sárga személyiségtípus jellemzői

V. barna

A “barna” az egyszerű életet, a jó barátokat és a közeli kapcsolatokat preferálja, ezek teszik őt boldoggá. Őszinte, odaadó, realista ember, teljesen két lábbal a földön jár. Jellemző még rá a nagyfokú megbízhatóság is, számíthatnak rá barátai és munkatársai, valamint könnyen elköteleződik, mivel a stabilitás hoz örömöt életébe.

A magánéletben hűséges társ, gyengéd, ám ugyanakkor elég magabiztos is. Tisztában van képességeivel, de mindez nem száll a fejébe. Támogató, a sárgával egyetemben szintén nagyon fontos számára a család. Elsőre merev, keretekben élő emberkének tűnik, de ez nem így van, tud rugalmas is lenni, viszont ehhez legalább két lépéssel előre kell tudni gondolkodnia.

A barna személyiségtípus jellemzői

VI. fekete

Rendkívül független és elsodróan erős akaratú személyiségek. Komolyak, magabiztosak, erősek, érzelmesek és introvertáltak. Így együtt.

Bár kultúránként más jelentése van, ugyanakkor mindenki egyetért abban, hogy mindenhol sokkal mélyebb jelentéssel bír a fekete, mint bármely más szín. Van akinek a gyászt, van akinek a lázadást és van akinek a szexuális vonzerőt jelenti.

A “feketék” emiatt sokszor félreértettek és gyakran vannak problémáik azokkal, akik negatív értelmet adnak ennek a színnek – holott, ők attól “feketék”, hogy meglátják a szépségét ennek a színnek is. Jellemző rájuk a misztikusság, titokzatosság és miképp a fekete színben feltudják fedezni a jót, úgy hajlamosak olyan emberek jó arcát is meglátni, akikét mások nem.

Jó megfigyelők, nem szeretik felszínes témákkal lekötni az idejüket. Mivel a magabiztosság és az erőteljesség jellemző rájuk, jó vezetői képességük van, illetve vállalkozóként is megállják a helyüket.

A fekete személyiségtípus jellemzői

Vii. fehér

A nyitottságot, egyszerűséget és tisztaságot keresi életében. Szintén nagyon határozott, független személyiségtípus, ő tényleg a “rend a lelke mindennek” elvet vallja.  Az emberek ezt a színt hallva rögtön a fiatalságra és az ártatlanságra asszociálnak, pedig ritkán hallanánk a gyerekeket a fehér színt emlegetni, mint kedvenc színüket.

A “fehérek” a világosabb, tündöklőbb színeket preferálják magukon és környezetükben is. Magas elvárásaik vannak, maximalisták és külsejükre is jellemző a patyolattisztaság. Ha a fehér a kedvenc színed, akkor biztos hited van önmagadban, a nyitottságodban, rettenthetetlen vagy és a tökéletességre törekszel. A harmónia, bölcsesség és az érzelmi kontroll tipikusak még rájuk.

A fehér személyiségtípus jellemzői

Viii. narancs

Társadalmi pillangóknak is hívják őket. Őszintén szeretik az embereket és szeretik is körbevenni magukat velük. Belső szükségét is érzik, hogy egy kör vagy csapat tagjai lehessen.

Könnyen kezelhetőek, nem hangulatemberek. Nem ítélkeznek és a megjelenésük se túl intenzív. Optimisták, meleg szívűek, segítőkészek. Élvezik a szabadságot és leginkább a hasonló gondolkodású emberekkel szeretnek együtt lenni.

Extrovertáltak, a fekete színnel ellentétben a “narancsok” kifelé figyelnek, nem állnak le analizálgatni magukban, a környezetükre helyezik a hangsúlyt, mely mentális és lelki jólétüket biztosítja.

A narancs személyiségtípus jellemzői

IX. lila

Igen érzékenyek és szenvedélyesek, valamint támogatóak és empatikusak, mindig másokra gondolnak elsősorban, nem magukra.

Lágy, szabad szellemű emberek ők, mély érzelmekkel rendelkeznek, ám ha megbántják őket, igyekeznek azt nem kimutatni. Nyugodtak és másra is nyugtató, csillapító hatással rendelkeznek. Minderre kifinomult, összeszedett természetük egy árnyalatnyi méltósággal koronázza meg őket.

A karizmatikusság és az energetikusság színe még.

A lila személyiségtípus jellemzői

X. Rózsaszín

Szerető, kedves és jólelkű. Vajra lehet kenni. Azonnal észreveszi, kinek mire van szüksége. Barátságos és megközelíthetősége könnyen vonzz másokat is. Szereti ápolni, dédelgetni a körülötte lévőket.

A “rózsaszíneknek” erős az anyai ösztönük, védelmeznek és gondoskodnak másokról. Viszont, ez a fajta kényeztetés nekik is pont ugyanúgy jár, amiről hajlamosak elfeledkezni a nagy gondoskodás közepette. Nőiesek, romantikusak, valamint érzéki szeretők.

A rózsaszín személyiségtípus jellemzői

És a harmadik lépés: ideális színkombinációk különböző személyiségtípusoknak

Ha pedig keresel egy jó kis színösszeállítást, ami passzol hozzád, sőt kifejezetten kiemeli a legjobb oldaladat – vagy mondjuk inkább igazán önmagadat – íme néhány tipp.

Milyen színtípus vagyok? Ideális színkombinációk nőknek a mindennapokban, passzoló színek személyiséghez

I. Zöld+sárga 

Ez a két szín remekül kiegészíti egymást, de itt kiemelten a zöld természetes árnyalatai (fenyőzöld, méregzöld, smaragdzöld, fűzöld, stb.) jöhetnek szóba, hisz a pasztell meg neon árnyalatok erősen elütnek a sárgától.

Ha az egyensúly, természetesség, ugyanakkor játékosság az, amit képviselsz és ezt kommunikálni szeretnéd öltözékeddel, ajánlom figyelmedbe ezt a párosítást.

Példa: sárga ruha + zöld kiskabát, gyöngysor, táska és topánka.

 További jó ötleteket az összeállításhoz itt találsz >>

II. Halvány kék+rózsaszín: 

A lágyság, finom jellem és kecsesség kiemelésére. A rózsaszín egymagában inkább kislányos, különböző árnyalatait kombinálni egy öltözéken pedig kifejezetten giccses, viszont a kék finom, leheletnyi árnyalatával máris egy komolyabban vehető, de üde, kellemes kisugárzású hölgy látszatát kommunikáljuk.

Példa: babakék farmernadrág + babarózsaszín, hamvas rózsaszín vagy barackszínű blúz és táska. További ötletek színvariációhoz >>

III. Piros+ élénk kék:

Ütös duó, az tuti. Nem kell megijedni tőle, pont, hogy ez a két véglet nagyon is passzol egymáshoz. Nyitottságot, energetikusságot és magabiztosságot kommunikálsz vele, olyan személyt, akit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Példa: élénk kék, finom anyagú tunika + vörösköves ékszerszett, piros cicanadrág és magassarkú. További ötletek itt >>

IV. Hamvas rózsaszín+fehér+fekete/barna:

A tökéletes harmónia ezzel a három eltérő karakterhez fűződő színkombinációval. Erős, független és határozott, mégis egyben a nyitott, barátságos, jól ápolt nő jelenik meg előttünk. A pozitív első benyomáshoz igen ajánlott összeállítás.

Példa: hosszúszárú fekete/barna bőrcsizma, válltáska + fehér, garbós pamutruha + rózsaszín farmerkabát. Még több ötlet ezekhez a színekhez >>

V. Narancs+kék: 

Az energikusság, öröm és nyitott gondolkodásmód keverve a nyugodtság, szakértelem, tiszteletreméltóság jegyeivel. Merész kombináció, mely nem mindenkinek áll jól – ehhez mindenképpen meleg színtípusnak kell lenned.

Példa: narancssárga, hosszú ujjú blúz + szintén narancs, nagyméretű lógós fülbevalók + kék rakott szoknya, szabadidős cipő/topánka. Klassz ötletek ehhez a színkombinációhoz itt >>

VI: Sárga+lila:

A barátságos, de olykor szorongó sárga párosul a méltóságot kölcsönző, higgadt lilával. Szintén nagyszerű kombó ez belső egyensúlyunk megteremtéséhez.

Példa: lila kosztüm/ballonkabát + sárga nadrág, válltáska. Kreatívabb ötleteket itt halászhatsz még >>

VII: Fekete+sárga+piros:

Ha mindenképp a dominanciádat, a legyőzhetetlenségedet és a szikrázó személyiségedet akarod érzékeltetni a világgal, ez az összeállítás a Neked való.

Nem ajánlom, ha a fentieknél olvasott színek tulajdonságai egyike sem passzol rád, mert akkor ez a ruhakombináció roppant kényelmetlen, felkavaró lesz a számodra. Igazi dögös, tökös, belevaló csajok viselete ez :)

Példa: piros, hosszú szárú kabát vállra dobva, kézi táska + sárga blúz + fekete gyöngysor, nadrág és körömcipő. Ugyancsak további ötleteket itt találsz >>

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg a barátnőiddel is!

Szólj hozzá!

hozzászólás