Miért jó fa ékszert viselni? | Öt érv mellette

Mondhatjuk bátran, itthon lassan megkezdi aranykorát az ökodivat és a bőrbarát kiegészítők sora. A marhabőr mellett az egyik legnépszerűbb sláger a fa ékszerek, melyek felöltésére a naturális elegancia kölcsönzésén kívül számos más jó okunk van, melyek közt íme öt egyszerű érv.

Indonéz kézműves ékszer

 

I. Nem allergizál

Sajnos sokunk rendelkezik túl érzékeny, irritábilis bőrtípussal. Két dolog fordul elő gyakran: ha sikerül találnom egy cuki, fa alkatrészes nyakéket valamelyik hazai bizsukereskedésben, gyors örömöm hamar elillan, hisz ha a többi rész már nem is, de legalább a kapocs és annak függelékei fémből vannak, ami azért nem kicsit érintkezik a nyak felületével – vagy találok totál fémmentes, bőrmadzagra felfűzött darabot, de minőségben, illetve árértékarányban nem a legjobb.

Jogjakartából és Lombok szigeteiről viszont annyi dizájnos, 100 % természetes eredetű darabot sikerült beszereznem, hogy a problémás ékszerkeresgetés érája örökre lezárult. Ráadásul a legnagyobb előnye a fának, hogy szilárd, mégis képes “lélegezni,” így nem pállik be a bőrfelület alatta a melegben.

Nyaklánc zöld virágmintás famedállal

Batikmintás nyaklánc: a medálon az egyik legjellegzetesebb hagyományos virágmotívum kézzel festve

II. Könnyű karbantartani

Mondanom se kell, a fa nem erodálódik, a port is kevésbé vonzza mint a nemesfém vagy a rozsdamentes acél, így hordása mellett tárolása is könnyű és praktikus. Őszintén bevallom, ilyen téren én kicsit trehány vagyok; tömkeleg ékszerem ment tönkre a nem megfelelő tárolás miatt, hisz könnyebb egy helyre “dobálni” mindet, mint szétválogatni és gondosan, légmentesen lezárni :)

Piros pillangós nyaklánc

Az ősi, indonéz törzsi elemek trendi nyakéken:
ezek a motívumok szintén megszoktak jelenni a batik kelméken 

III. Kiegyensúlyoz

Tudtad, hogy a fa szerkezetén keresztül a pozitív energiák és gyógyító erők is könnyebben áramolnak? Pedig így van, rengeteg leírást, kutatást és felfedezést találsz erről a neten és kézzel írott formában is, nem véletlenül mondták gyerekkorunkban, hogy jót tesz az egészségednek, ha megölelsz egy fát.

Én ezt pedig külön csak megerősíteni tudom személyes tapasztalat alapján – nagyban hozzájárul a jó közérzetemhez ha valami olyasmit hordok magamnál vagy magamon, ami kapcsolódik az anyatermészethez.

Színes fagyöngyös nyaklánc

 

IV. Stabil és kényelmes

Kemény anyaguk ellenére rugalmasak is egyben, nem nehezek, se nem törékenyek, a lakkozott darabokról pedig a vízcseppek is leperegnek – jó azért nem totál elpusztíthatatlanok :) A nehézségre visszatérvén ezek a darabok pedig különösen pihekönnyűek, mivel mind trópusi fából lett megmunkálva, így gyakorlatilag észre se veszem, ha rajtam vannak.

Piros fa karkötő virággal

A viaszfestésnél használatos pöttyözések és egyéb ecsetvonások a karkötőkön is egyre gyakrabban megjelennek

Színes, erezetmintás fanyaklánc

Az erezetes festési technika a márvány érzetét kelti bennünk

Kék-türkiz elasztikus fa karkötő

Ezen a karperecen a mintázat világos kontúrja szintén a viasz meglétére utal 

V. Lemásolhatatlan

Főleg ezért vagyok erre a kollekcióra a legbüszkébb, hisz ezekből még egy nincs, egyedül én rendelkezem velük a világon. Persze a fazon és a minta másolható, de arányaiban és részleteiben egyik munka sem egyforma. A bónusz, hogy a jellegzetes indonéz kézműves jegyek pedig nagyban dobnak az értékékükön.

fa karkötők virág motívummal

+1: Mert baromi jól néznek ki :) a legszürkébb, legunalmasabb viseletet is feltudja dobni akár egy darab is.

 

Na és neked melyik tetszik a legjobban? Van kedvenced? 

Szólj hozzá!

hozzászólás