Mi az a “wayang?”

A mai bejegyzésben had említsem meg az egyik saját kedvenc és egyben a legnépszerűbb művészeti ágát Délkelet-Ázsiának, ez pedig nem más, mint az ezer szónál kifejezőbb Wayang!

Teljes neve wayang kulit, vagyis “árnybáb:” az Indonéziából eredő, de Malajziában és Szingapúrban is mai napig jelenlevő színházi előadás megnevezése, ahol bábok és emberi táncosok szerepelnek.

A “kulit” bőrt jelent magyarul, ami a bábok eredetileg bőrből készült anyagának szerkezetére utal. Gondosan cizellálják őket nagyon finom eszközökkel, amelyek precízen megmunkált bivalyszarv markolattal és szabályozó rudakkal vannak biztosítva, így képesek kidolgozni a bábok legapróbb részleteit is.

A helyi kultúra bemutatásán kívül azonban sokkal fontosabb szerepe is van: vallási és mítikus történeteket mesél el, melyet már egy-egy karakterbáb részletesebb leírása is magába foglal.
A külső jegyek is sokat árulkodnak, elég pár apróbb vonást megtekinteni ahhoz, hogy tudd, pozitív vagy negatív alakokról van-e szó. Sőt már abból is sejthetjük, ha látjuk melyik báb van a bábos jobb és bal oldalán; az előadó felöli jobb oldal képviseli a jót, a bal oldal pedig a gonoszat.

Jó (halus) karakter jellemzői:
– mandulavágású szem
– hegyes, fitos orr
– lehajtott fej

Rossz (kasar) karakter jellemzői:
– nagy orr
– éles derékszögű fej
– kidülledő szem

Régen az e fajta előadásokat különleges alkalmakra időzítették, főleg esküvőkön, körülmetéléseken és valakinek a halálát követő ezredik napon tartották meg, illetve még a rossz szellemek elűzésének érdekében is.
Általában késő éjjel vagy éjfélkor kezdődött el a játék és tartott napkeltéig, akár 9 óra hosszan át!

wayang bábus kulcstartó fából

Wayang fakulcstartó

A színeknek is még kiemelendő a jelentőségük, csak úgy mint Indonézia más művészeti ágán belül. Egy adott szín egy adott jelentéssel rendelkezik, egy adott személyiséget szimbolizál.

– vörös: szeszélyesség és/vagy düh
– arany: nyugalom és/vagy méltóság
– fekete: harag és/vagy erő
– fehér: fiatalság és/vagy jószívűség

wayang bábus kulcstartó
Wayang kézműves könyvjelző

Marhabőrből megmunkált wayang könyvjelző

És akiket az árnybábok megihlettek:

Ha tetszett a cikk, oszd meg a többiekkel is!

Szólj hozzá!

hozzászólás