Mi a csuda az a batik?

Imádok blogolni arról, ami felkelti az érdeklődésem olyannyira, hogy később szenvedélyemmé válik – és a batik pont egy ilyen téma!

Biztosan hallottál már a batik kelmékről innen-onnan, vagy ha nem is, de legalább egyszer találkozhattál magával a szóval. Hogy miben olyan különlegesek ezek a darabok, mi teszi őket egyedivé és értékük mitől válik felbecsülhetetlenné, azt ebben a bejegyzésben fogom röviden összefoglalni számodra.

batik virágminta piros alapon

A batik szó eredete a Jáva-szigetekről származik és önmagában festéssel való írást jelent; s bár a batikolás alatt viaszfestést értünk, több téves állítást cáfolandóan nem ez a szó szerinti jelentése. A “ruha pöttyökkel díszítve” fordítás is megtalálható még az interneten a sajátos díszítési technikából adódóan.

Mivel ez egy kiemelkedően népszerű művészeti forma szerte a világon, így grafikusok és webdizájnerek is előszeretettel használják különböző szöveti mintáit virtuális projektjükhöz. Mára már megszámlálhatatlan stílusra tudunk rákeresni letölthető formában, melyek nagy részét szerzői jog véd vagy fizetni kell értük. Ám szerencsére nem kell ihletért menned a szomszédba: amelyeket ingyen elérhetsz, azokat itt az oldalon összegyűjtöttem neked. ;)

A batik festés folyamata

A batikolás fogalmát a Terebess Ázsiai Lexikon számomra tökéletesen megfogalmazza:

“A batikolás az anyag díszítése olyan módon, hogy az anyag bizonyos részeit forró viasszal fedjük. Ezután hideg vagy langyos festékfürdőbe helyezzük a darabot, amely a viasszal fedett részek kivételével tetszés szerinti színt – színeket – kap. A viaszréteg eltávolítása után az előbb lefedett részeken előtűnik az anyag eredeti alapszíne.

A kivitelezés sikerében nagy szerepe van a véletlennek is; a kihűlt viasz könnyen törik, és a festékfürdőkben való kezelés közben megtörténik, hogy a festék a viasz hajszálrepedéseibe behatolva olyan helyeken is megfesti az anyagot, ahol nem akartuk. Egyébként a finom hajszálrepedések nyomán befolyt színes festék olyan hatást kelt, mint a márvány erezete. A jávai batikmunkákon ez inkább véletlenül jön létre, Európában szándékosan idézik elő. Ez a valóságos vagy látszólagos véletlenszerűség különleges művészi hatást kelt.”

Hagyományos batik eszközök

Tjanting, batikmintát felvivő eszköz

Tjanting, a batikmintát hagyományos úton felvivő eszköz


 

Mester munka közben: a tjanting toll segítségével felviszi a forró viaszt az előre megrajzolt mintára.

 

Fából készült batikbélyegzők, mellyel egyszerűen lehet lenyomatokat készíteni a textilen. A módszer legfőképp Indiában használatos.

 

És a rézből készült darabok – mint ahogy az összes kézművesmunkából, úgy ezekből sincs két egyforma.

A batik készítése több ázsiai országban is elterjedt, például Malajziában, ám a világon a jávaiak készítik a legbonyolultabb viaszbevonatú batikot. A legtöbb batikolt ruha a Jogjakarta környékéről származó kézművesek keze alól kerül ki, a városból, ahonnan az indonéz népművészet több ága is gyökerezik – köztük a költészeté és a bábjátéké.

Szólj hozzá!

hozzászólás