Kreatív ötletek 4 lépésben fa dekoráció készítéséhez | “Hogyan csináld” videóval

Szereztem megint pár fából készült dekor mintát Jogjakartából, amikből első ránézésre megállapíthatjuk, hogy gyönyörűek és részletgazdagok, és hogy remekül festenek a lakásban, második ránézésre pedig, hogy több funkciójuk is van! Na és ha fa dekoráció készítése a téma?

Fa dekoráció készítése

Zenélő “kerregő” fabéka, hagyományos motívumokkal díszítve (a szájában lévő bottal történő “hátsimivel” szólaltatjuk meg)

Jóllehet, látszik, hogy ezek a cuki darabok nem hiába profi művészek termékei, viszont hasonlóan egyedi szépségeket mi is tudunk varázsolni! Ebben a posztban a lentebb lévő alkotások stílusát “utánozva” készítünk egy olyan díszt, amelyet falra, függönyre vagy akár a hajadba is tűzhetsz!

Irány a hobby bolt ;)

Fapillangó dekoráció és hajdísz - fa dekoráció készítése

Indonéz tradicionális mintás, falevél haj-vagy lakásdekoráci - fa dekoráció készítése

Amire szükséged lesz:
  • falemez (vagy kész gipszforma)
  • lombfűrész (gipszformánál nem kell)
  • akrilfesték
  • 6-os, finom szálú ecset 
  • festéklabdacs
  • festékszóró/ecset a lakkozáshoz

Indonéz, tradicinális festésű kézműves haj-vagy függönydísz - fa dekoráció készítéseKézműves virágmintás dekoráció indonéziai, hagyományos elemekkel - fa dekoráció készítése

Elkészítés

Az alábbi lépéseket anyukám, Huszár Annamária kerámiafestőnő írja le és prezentálja videóval:

I. Lombfűrésszel vágd ki az előre tetszőleges formára kirajzolt falemezt, amely 1,5 mm vastag legyen kb, de persze ez függ a te személyes elképzelésedtől.

2. A kivágott falemezkére rajzoljuk rá a nekünk tetsző mintát.

3. Miután előkészítetted az akrilfestéket, a legsötétebb színnel kezdj el festeni. Ha megszárad, arra kerül a következő szín. Minden egyes réteg festés után várjuk meg a száradást.

Tipp: Az ecset vastagsága a festendő mintától függ, inkább válasszunk vékonyabb ecseteket. Minden színhez külön ecsetet használjunk, elkerülve a maszatolást. Emiatt általában elég 3-4 színnel dolgozni, plusz ideálisabb is ez a szám a különböző színvariációknál, elkerülve a túlcsicsázást.

Utoljára a legvilágosabb szín kerül felülre. Ez akár aranyszín is lehet.

4. Végezetül vékony lakkréteggel vonjuk be (illetve fújjuk le, ha festékszórónk van.) Tartósabb lesz a felület.

Plusz ötlet:

Hobby boltban könnyen beszerezhetünk fára ragasztható hajcsatot, amivel tudjuk viselni hajunkban a saját művünket. De felhasználhatjuk függönytartó díszként is, ráragasztott csipesz segítségével. Sőt, medál is lehet bőrszíjra fűzve. Fantáziádra van bízva most is, hogy mi legyen belőle :)

Ééés, megvolnánk! Külön nagy köszönet édesanyámnak az ötletért és a tippekért!

Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

hozzászólás