Érdekességek Jakarta divatjáról | Alapviseletek plázázáshoz

Ha nagyvárosban élsz, pontosan tudod, mennyire számít a jó megjelenés – nem mintha a kisebb városokban vagy falvakban nem így lenne (Hódmezővásárhelyen születtem és nevelkedtem) de tény, hogy ahol több az ember, a fiatal, a lehetőség, na meg a származások is igen vegyesek, akkor oda tornyosul mindenki figyelme és nekünk erre fel kell készülnünk.

Mint minden főváros, Jakarta is ilyen, így akármilyen vallásos is a kultúra, a külsőségre borzasztóan adnak. Különösen sokat árulkodik magában a tény, hogy a világon itt él az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) pláza-kultúra (közel ezer pláza van itt és épülnek folyamatosan az újak.)

Szóval ha az aktuális trendek érdekelnek, nem kell divatbemutatóra elmenned. De van-e különbség aközött, ha valaki trendi vagy hivalkodó? És tényleg számít, hogy mit viselünk, ha shoppingolni megyünk?

Jakartai plázakirakat

Mindannyiunk számára egyértelmű a válasz: igen. A táskád, a sminked, a cipőd, mindent megnéznek rajtad, még ha csak futólag is, hisz minden amit viselsz, téged reprezentál. Így tehát az összeállításod komoly mértékben befolyásolja a legelső benyomást magadról – persze ezek összességében apró kiegészítők sora, melyek csak segítenek asszisztálni a színes kisugárzásodhoz :)

Jakartában erre mind a nők, mind a férfiak nagyon ráálltak, sőt nekik nem csak az igényesség meg a divatos külső fontos már, hanem az is, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Most felsorolok három olyan dolgot a listájukról, ami tuti receptként lapul a zsebükben ehhez! Tuti, mert az én figyelmemet is felkeltik és kipróbálva őket én is elértem ugyanazt a hatást, ha épp egy kiállításon vagy előadáson szükségem volt erre:

ázsiai nő ruhát válogat

I. Haj-vagy kendődekoráció

Ennek otthon egyelőre nem hódol nagy divatja, de ki tudja, amilyen gyorsan változik a világ, esélyesnek tartom a közelgő felemelkedését. Itten, Indoban a nők szeretnek még mindig nagy klipszes hajcsatokat hordani vagy brossokat a sálukon, illetve akik kendőt hordanak vallási vagy kulturális okokból azok a hatalmas brossukat a vállukon átdobott kendőkereszteződés rögzítésére (is) tűzik ki, illetve még a fejüknél az egyik oldalon.

Rózsaszín (pink) pillangóbross édesvízi gyönggyel

Mellékesen, halkan sőt suttogva jegyzem meg, hogy ezeket táskán is elkezdték már hordani nem régóta, amin szerintem sokkal szebb és ízlésesebben néz ki némelyik darab és egyébként minél messzibb szigetről származik a kiegészítő vagy egyéb ékszer, természetesen annál trendibb a fővárosban.

Színes apró kövekkel és édesvízi gyönggyel kirakott ezüstszínű brossSzínes apró kövekkel és édesvízi gyönggyel kirakott arany színű bross

II. Táska saját tervezésű dizájnnal

Ha már felmerült a táska díszítése, akkor magát a táskánk fontosságát is ki kell emelnem az urbán környezetben. Korábban írtam róla, hogy itt milyen sok aranykezű ruhatervezővel meg varrónővel találkozni más kézműves mellett, így mostanában növelve egymás lenyűgözésének esélyét nagy divatja lett a saját készítésű – vagy legalábbis külön a magunk részére készítettet – kis retikülök meg válltáskák hordozásának. S amennyire a kutyákra, úgy a táskákra is igaz: olyanok, amilyenek a gazdáik – míg egyiknek a stílusa briliáns, a másiké inkább hajmeresztő (általában ha teleaggatják mindenféle brossal meg cipzárdísszel)

Batik kézi táska

Színes strasszköves bross tenyésztett gyönggyel

III. Hófehér bőr

Igen, itt is törvényszerű az, hogy mindig másnak akarnak tűnni az emberek, mint amilyenek (bocsi az iróniáért :))
Bár itt egy fehér nyugatinak nem nehéz kiemelkedni, de ha valaki a butikok sztárja díjért versenyzik, akkor alapkellék a fehérre mázolt arc vérvörös vagy dögös pink ajkakkal. A kék kontaktlencsék is gyakran párosulnak az összeállításhoz, de ha engem kérdeztek, elég bizarr látvány egy bennszülött asszony két kiló fehér mázzal és ijesztően nagy kék kontúrú pupillákkal, miközben a kezén látni az eredeti bőrszínét.

A testápolók is alapból tartalmaznak fehérítő hatású anyagokat, így hiába vagyok olyan sápadt, mint egy vámpír, esélyem sincs a legminimálisabb barnaságra se :)

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg a többiekkel!

Szólj hozzá!

hozzászólás