INTERJÚ: Ganesya, a Salur Indonesia márka alapítója

Múlt hónapban sikerült végre elkapnom az elfoglalt Ganesya Anugrah Effendit (később Echa, ez a beceneve) aki egy 28 éves, diplomás indonéz divattervező Jakartában. Több kollekciót is létrehozott az elmúlt években saját két kezével, példaként az egyik legnépszerűbb az indián stílus jegyeit viselő Monkey Mobyt, mely azonnal hatalmas sikert aratott és első limitált darabjai a villámcsapás idejével leltek gazdára cseppet sem meglepő módon.

Habár még a közalkalmazottak életét éli ő is, keményen dolgozik, hogy egy nap szenvedélye legyen fő keresete és fantáziájának ne szabjon határt se a főnök, se a munkaidő.

 

Monkey Moby mintás topAz MM (Monkey Moby) kollekció egy darabja

Beszédtémánk az általa létrehozott Salur Indonesia etnikai öltözködési márka, melynek előfutára az MM volt és Echa a továbbiakban taglalni fogja azt is, mire figyel oda stílusa létrehozásánál.

Mióta foglalkozol saját divattermékek létrehozásával? 

– Már kislány korom óta tervezek és varrok, ez az életem, de húszéves voltam, mikor megnyitottam a saját batik ruhaboltomat. Sajnos, hamar úgy döntöttem, hogy bezárom, mivel az egyetemre kellett fókuszálnom. Miután lediplomáztam elkészítettem egy új összeállítást, a Monkey Moby-t 2014-ben, ami először az Esmod nevet viselte, de átneveztem és ezzel együtt egy sokkal hordhatóbb márkát dobtam a piacra.

– Aztán 2015-ben eme sikerre alapozva megalapítottam a Salur Indonesia-t. A Salur önmagában a rostszál irányát jelenti egy darab szövetben. Mostanra hagyományos összetételű, kézzel szőtt, minőségi jávai anyaggal dolgozunk melyek Klatenből, Közép-Jávából érkeznek hozzánk.

Akkor most két márkád van?

– Igen, a Monkey Moby amely a hétköznapi megjelenéshez nyújt megfelelő szerelést, a Salur Indonesia pedig az etnikus viseletet hivatott képviselni.

Ganesya Anugrah Effendi divat-és ruhatervező fotója

Ganesya Anugrah Effendi

Mi a Salur Indonesia fő terméke?

– Főleg kendők, sálak és ruhaanyagok, de készülök kijönni cipő-táska együttessel is hamarosan, ötvözve a modern tradicionális motívumokat trendi színekkel.

És mi alapján választod ki a megfelelő anyagot? 

– Igazából az összes termékünk kivétel nélkül fonálból szőtt, abból is csak 100% pamutot választunk és a természetes színen is hangsúly van. A festett fonalat emberi erővel működtetett hagyományos géppel szövik vagy pedig mesteremberek állítják elő. Minden egyes szálat egytől egyig kiválogatnak a kívánt struktúra, illetve motívum megalkotása érdekében.

szőtt fonál lila alapon

csíkos szövetsál

Kik a legfőbb vásárlóid?

– Javarészt nők, a legtöbb vevőm 25-40 éves divatrajongó, az irodai aktakukactól kezdve a nagy művészekig. Természetesen férfi vásárlók is akadnak, mivel olyan színvariációt használok, ami mindkét nemnek jól áll bármilyen alkalomból.

Hogyan érzed magad, mikor épp benne vagy egy kollekció legyártásában? Mit szeretsz a leginkább alkotás közben?

– Nagyon büszke vagyok a gyökereimre, így már az nagyban motivál hogy a ruháimon keresztül bemutathatom az ízlésemet és a kultúrámat is a nemzetközi piacnak. Tudom, hogy mi, indonézek számos gyönyörű kultúrával rendelkezünk, de alkotni egy tradicionális és egyben modern, trendi kinézetet nagy kihívás számomra, s ez a kihívás nagyban szórakoztat, hisz a divat és a művészet a legnagyobb szenvedélyem.

– Emellett, ahhoz hogy létre tudjak hozni különböző motívumokat egy anyagon, folyamatosan váltogatnom kell varrás közben a szálak sorát. Ez egy eléggé trükkös rendszer, amit nem győzök állandóan tanulni és bár nehéznek hangozhat, pont ez a legjobb rész az egészben :P

Ez tényleg elég nagy kihívásnak hangzik… Van kedvenc színed amúgy? Vagy inkább úgy kérdem, melyik az a szín, amivel leginkább szeretsz dolgozni?

– Mindig az aktuális színtrendhez igazítom a termékeinket, de van egy kedvenc színünk, ez pedig az indigó kék. Ez a szín nyugodtnak és egyben mégis erősnek hat, valamint mindkét nemhez bármely korban könnyen passzol, ezért is szeretjük használni.

sálak

És végezetül, mondd el kérlek egy mondatban, mi az amiben a te terméked eltér a többi indonéz tervező munkáitól? 

– Az teszi a Salur Indonesia-t különlegesebbé a többinél, hogy bár megőrizzük a hagyományos technikát, mégis lépést tartunk a trenddel az új innovációkkal együtt.

kék és rózsaszín sál

 

Tetszik, amit Echa alkot? Támogasd munkája megismertetését a megosztásra kattintva!

 

Szólj hozzá!

hozzászólás