Az Indonesian Fashion & Craft kiállításán jártam | Kézműves ékszerek, táskák, ruházatok egy helyen

Július 23-án szerencsém volt ellátogatni életem első indonéz divatműhelyébe, azaz az Indonesian Fashion & Craft Week-re, ahol helyben rögtön megtudtam, Jakartában nagyon sűrűn kerülnek megrendezésre hasonló események – legnagyobb boldogságomra!

Ám nem csak általános, strasszköves holmikat meg kézzel fabrikált, féldrága bizsukat találtam, hanem konkrétan úgy éreztem, besétáltam egy titkos kincses barlangba és mikor hatalmába kerített az érzés, már tudtam… Nincs menekvés. Kézműves ékszerek, táskák, egzotikus kelmék. Dupla vagy semmi; nem hogy üres kézzel, de üres lábbal se térek haza. Tekintsd meg lejjebb a galériát és mindjárt megérted, miért.

Varázslatos színpompájú kelmék indonéz mesterektőlIndonéz kézműves-divat kiállítás

Indonéz kézműves-divat kiállítás

Akárhova néztünk, csakis exkluzív, illetve prémium kézműves termékekkel futhatott össze az ember fia meg lánya, sőt nem csak természetes eredetű ékszereket meg batikokat találtunk, de volt még bemutatva komplett tikfa bútorcsalád hagyományos indonéz jegyeket viselve magán meg találtunk kagyló evőeszközszettet is – ja bocs, az az ezután lévő eseményen volt! A következő divatműhelyes posztban már meglehet nézni :) (Hivatalosan is én lettem amúgy a kendős “bule” azaz fehér “interjúztató” a művészek körében, akikkel múltkor találkoztam már rám köszöntek lelkesen, meglepetésemre, lol)

Indonéz kézműves-divat kiállítás Indonéz kézműves-divat kiállítás Indonéz kézműves-divat kiállítás Szőke Klaudia az "Indonesian Fashion & Craft" hetén

Miután összeszedtem az államat, körülnéztem a férjemmel és a lányunkkal, majd elkezdtem ismerkedni az eladókkal. Közben előkaptam a telefonomat is és két fotó között bejelentkeztem egy nagyon rövid élőre is, félvén, elmegy a net vagy a térerő. Sajnos itt ez általános jelenség, főleg ha nagyobb csarnokokban tartózkodunk, de hál’Isten sikerült a bő hatperces live videó – a maival ellentétben – amit utólag Te is megtudsz tekinteni:

(Az első pár másodperc hangtalanul telik, de később tisztán hallható minden.)

Mivel ez egy négy napos kiállítás volt és mi az utolsó napon tudtunk megjelenni, már nem volt nagy tömeg és zsúfoltság, libegve tudtam ingázni egyik standról a másikra, és pár villámkérdést követően rögtön leostromoltam mindenkit a névjegyéért, amit persze örömmel odaadtak. (Rengeteget gyűjtöttem, majd’ kihullott mind a mappámból a végére!)

Egyébként hiába szocializálódom aktívan, az indonéz nyelv még mindig nem áll a számra, pedig az alapokat már tudom. Nem szégyellős vagyok, hanem nem vagyok hozzászokva egyszerűen. Bár, ha újra kontaktba lépek a kiszemelt emberekkel, valószínűleg könnyebben menni fog a nyelvükön a tárgyalás. Valamiért, nekem az intimebb közeg mindig jobban segít, ha kezdőként idegen nyelven kell beszélnem. (Más is így van ezzel, gondolom.)

Indonéz kézműves-divat kiállítás

Kézműves nyakláncok fából és marhabőrből

Kézműves gyöngysorok fából és édesvízi gyöngyből

Csilivili nyakékek egyenesen a fashion workshopból

Habár sokat említem a blogban Jogjakartát és Lombokot, mint ékszerparadicsomot, itt sok olyan alkotást láttam, amelyek olyan faluból vagy városból jöttek, amelyekről eddig soha sem hallottam vagy csak éppen rémlett a neve. Illetve, nagyon távoli szigetekről érkeztek még áruk, a messzi Pápua Új-Guineáról meg Indiából is! Tehát nagyon nem volt olyan etnikum vagy törzscsoport, akiknek az ipar-és népművészete ne lett volna képviselve itt, viszont a jávai és szundanéz jegyek és mintázatok dominálták főleg a teret, természetesen.

Indonéz stílusú, réz-és ezüst ékszerek a kézműves mester bemutatóján Indonéz stílusú, réz-és ezüst ékszerek a kézműves mester bemutatóján Aranyszínű kebaya kosztüm Batik ing és további divatos indonéz tervezésű szettek Csipke fölső batik szoknyával
Divatos indonéz tervezésű ruhák turbánnalA gyerekek se maradtak ki a buliból, ők is megtalálhatták a nekik való viseletet:

Indonéz kézműves-divat kiállítás

Indonéz kézműves-divat kiállítás

Indonéz kézműves-divat kiállítás

Itt pedig az én mennyországom:

Színgazdag, szőtt és hímzett handmade táskák

Színgazdag, szőtt és hímzett handmade táskák

Színgazdag, szőtt és hímzett handmade táskák

♥♥♥♥♥♥

A következő darabokat legtöbbször fából, illetve főleg ásványkőből dolgozzák ki, tehát nem csak hogy káprázatos szépségükkel öltöztetnek, de földi javaikkal a test és lélek működéséhez is adnak némi pluszt  (ezt a témát röviden már kifejtettem korábban az ásványköves, ezüstözött brossoknál, illetve a fa ékszereknél is)

Ásványköves ékszerek Indonéziából

Ásványköves nyakékek

 

Ásványköves ékszerek Indonéziából

Ásványköves ékszerek Indonéziából

Szőke Klaudia az "Indonesian Fashion & Craft" hetén

Bú :)

 

A végére pedig a hölgy, aki wayang, azaz árnybábos mintájú kiegészítőket készít és ad el. A legyezőjéért különösen odáig voltam!

Indonéz kézműves-divat kiállítás: wayang bábuk

Indonéz kézműves-divat kiállítás: wayang bábuk

Amelyik bábnak volt haja, az kecskeszőrből készült – amire egyébként én azt hittem, emberi haj. A fenti, legutolsó képen található dekormű amúgy van már százéves is!

Oszd meg a cikket a többi művészetet kedvelő ismerősöddel is! Te mit vinnél innét haza? Örülnék, ha leírnád itt lenn kommentben :)

U.i Természetes, csak kagyló alapanyagú használati és szépségeszközöket bemutató írásomért katt erre a mondatra.

 

Szólj hozzá!

hozzászólás