Hogyan készíts mosható textilfestéket? | Megoldás házi batiknál

Mutattam neked egy nagyon egyszerű megoldást batik elkészítésére ragasztóval azonban ha eddig nem volt dolgod textilfestékkel, úgy bizalmatlanul méregetheted a különböző márkákat az üzletek polcain. Tuti nem fog kijönni mosásnál? Na és ha pár alkalom után elkezd kopni? Meg is értenélek, hisz ez főleg akkor lenne ciki, ha kézművesmunkánkat ajándéknak szánjuk.

Azonban, a Craft Invaders cikkének köszönhetően ez a probléma is remekül megoldható. Egy könnyű, gyors és olcsó elkészítési technikát mutatok be most általuk magyarul és röviden, amit bárki el tud készíteni, akár te is, ha a szöveten történő festészet gondolatával játszadoznál.

 

Ebben a bejegyzésben Sarah, az Invaders blog alapítója muszlinból készült táskákon próbálja ki a házilag kevert festékét. Egy kirándulás alkalmával beszerzett pár fából készült nyomótömböt az anyag díszítéséhez, amit batik ábrázoláshoz előszeretettel használ más művész is.

Amire szükséged lesz:
  •  tetszőleges színű akrilfesték
  • mintanyomó tömb/durva szőrű ecset
  • glicerin
  • fehér ecet
  • szivacs
Kivitelezés

Néhány külföldi művész javasolja azt az oldalán, hogy az akrilfestékhez adjunk némi olajat és akkor a minta az anyagon olajfestmény hatást kelt, vagy keverjük össze vízzel, hogy még inkább szövetfestéknek tűnjön.

házi textilfesték keverése

Ha biztosra akarsz menni, a legjobb ha adsz hozzá némi ecetet is, hogy a festék a lehető legerősebben megköthesse az anyagot. Keverj össze tehát 10 ml ecetet, 10 ml glicerint és 20 ml vizet egy befőttesüvegben és rázd fel a kotyvalékot. Majd ha ez kész, egy kis mennyiséget felhasználva a kutyulékból hígítsd fel az akrilfestékedet. Sarah háromféle árnyalatát keverte ki a zöld színnek három különböző üvegben és itatta fel őket egy szivaccsal ecset segítségével, mint egy tintapárnaként használva.

házi batik készítése

Persze nem csak szatyorkákat, de például a régi, elavult pólódat is átvarázsolhatod különböző színekkel és formákkal, így unalmas élettelen szövetből egyedi műremekeket tudsz készíteni! Utolsó simításként a mintákat rögzítsd levasalással, tehát mikor a minta megszárad mosás előtt első dolgod hogy vasald ki az anyagod közepes hőfokon (minimális kopást ez előidézhet, ettől nem kell megijedni, illetve ha tartasz a dologtól, akkor csak vasald le az anyag egy részét, hogy lásd a különbséget aközött és a vasalatlan minták között) és ha ez kész, dobd be a mosógépbe, önts rá mosószert vagy dobj bele egy mosószer kapszulát és nyomd be a 40 fokos mosást.

És ennyi volt, készen is volnánk! Sarah levelei tökéletesen megmaradtak a szatyorkáin meg pólóin, így nyugodt szívvel ajánlom neked is kipróbálásra!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg a barátaiddal!

Szólj hozzá!

hozzászólás