Hogyan batikolj otthon | Ötlépéses útmutató kezdőknek

Most hogy tudod mi az a batik és miért tündöklik a világ egyik legnagyobb (és egyre népszerűbb) kuriózumaként a hagyományos díszítési elemek között, ugorjunk fejest a gyakorlati részébe és készítsük el mi is az első batik munkánkat! 

Ja, hogy nincs tjanting tollad? Na meg körülményes (és kockázatos is) megfőzni a viaszt? És igazából a festőtudásod se épp tökéletes? :)

Nem kell aggódnod, mert az alábbi bő tízperces videót követve a Blick Art Materials-tól teljesen kezdőszinten mi is eltudjuk készíteni egyszerűbb eszközökkel a saját egyedi mintánkat öt egyszerű lépésben, amit rengeteg ajándékötlethez fel tudunk használni: például póló, falikép készítéséhez, illetve párnahuzatot vagy könnyű nyári táskát is varr(at)hatunk belőle. Képzeletünk határa a csillagos ég.

További befejező ötletek
  • Egymás után alkotva több, különböző mintájú művet összevarrhatsz (patchwork) gyönyörű terítőt vagy akár paplanhuzatot alkotva!
  • Változtasd át a batikodat párnává! Varrj az első festményed hátoldalára egy második festményt vagy egy sima minta nélküli anyagot és tömd ki poliészter párnatöltettel.
  • A batikolt szövetet vágd több darabra és ajándékozd el őket könyvjelzőként!
  • Vagy csak ragassz a batikodra kis fa-vagy műanyag pálcát egy zászlót alkotva.

Most pedig figyeld meg a folyamatot:

Ne ijedj meg az angoltól, jövök a magyarázattal :)

Amire szükséged lesz:
textilfesték (általában a Columbust és a Marabut szeretik sokan, mivel nagyon olcsók és tartósak is) vagy a videóban említett Blick Premium Grade Temperát is megrendelheted, ha szeretnéd
– vékony A4-es papírlap 
sötétszínű ceruza
fehérítetlen, könnyű muszlin szövet (100% gyapjú legyen, a videóban 23 x 30,5 cm-es anyagot használnak, de természetesen a céltól függően te választod ki a méretet)
maszkolószalag (bármely barkács-illetve papírboltban megtalálható párszáz forintért)
vízalapú textilragasztó (egy oldal a sok közül ahol ezt elérheted – a lényeg, hogy olyat válasszunk amely nem folyik szét könnyen az anyagon, tehát ennek érdekében nagyon fontos a minőség) vagy a videóban említett Elmer’s Washable Clear School Glue a garantált hatásért
– természetes, puha ecset
– olló
üres paletta
– papírtörlő
– egy tál meleg csapvíz vagy dolgozz a csaphoz közel
asztalterítővel védd a felületet amin dolgozol
– illetve rajztábla vagy bármilyen más keményebb alátét, amit a terítővel fedett asztalra helyezel

Ők szintén megcsinálták >>> katt az angol nyelvű blogra az illusztrációkkal

Kivitelezés

Első lépés

A kikészített papírlapodra ceruzával rajzold meg a mintádat (vagy használhatsz kész, nyomtatott mintát is) és helyezd a muszlint a rajzra – a ceruzavonalak átfognak tűnni az anyagon keresztül. A maszkolószalaggal ragaszd le együtt a rajzodat és a szövetet a munkafelülethez (tábla) amin dolgozol a videón látottak szerint, elkerülvén a csúszkálást az anyagra történő másolás közben.

Második lépés

Kövesd a minta vonalait, kinyomva a flakonból a ragasztót közvetlenül az anyagra, vagy használhatsz ecsetet. Hagyjuk száradni a ragasztót legalább két-három óra hosszára. A megszáradt ragasztó átlátszó lesz, így a rajzunk megtud maradni láthatóan a szövetünk alatt festés közben. A mintát szolgáltató papírunk lemosáskor úgyis felenged.

Harmadik lépés

Vidd fel a festéket a muszlinra az ecseteddel és kend el az adott színt a ragasztott vonalak között. Hagyd, hogy a színek a festéskor egymásba érjenek és összevegyüljenek (ennél a résznél nem kell túl precíznek lenned, úgysem tudod pontosan a színt a vonalakon belül felvinni, nyugodtan fesd át a ragasztott vonalakat is, nem tesz kárt a végeredményben)

 Tipp: ha túl sűrűnek érzed a festéket, minimális vizet adhatsz hozzá a könnyebb kenhetőség érdekében, ám a ragasztó lemosásakor emiatt több szín kijöhet a kelleténél, így hát ezzel vigyázz, kérlek és ha nem muszáj, ne hígítsd.

Ha a szövet hátsó oldalát is leszeretnéd festeni, az elülső oldal megszáradását felgyorsíthatod hajszárítóval vagy ha kiteszed egy napos pontra. A festmény száradás után merevvé fog válni.

Negyedik lépés

Amikor a festék teljesen megszáradt, tedd az anyagodat a csap alá és engedj az egészre meleg vizet – ne ijedj meg ha látszólag sok szín kijön az anyagból, illetve attól se ha kicsit nehezen tudod leszedni a ragasztót a víz alatt, ez némi időt igényel.

Miután kész vagy, tedd a festményedet néhány darab papírtörlőre és a maradék ragasztót töröld le lágyan egy puha ruhával vagy kapard le finoman az ujjaddal (ha végigsimítod a szövetet akkor egy sima, “csúszós” érzés jelzi, hogy maradt még ragasztó a festett felületen.) Öblítsd le újra a ragasztó teljes eltávolításához.

Bár száradás után nem lesz olyan élénk színű festményed, mint eredeti állapotában, azonban felülete sokkal puhább lesz. Semmiképp se csavard ki a vizet a festett szövetből, inkább itasd fel két papírtörlő között és akaszd ki szárítani, ha lehet.

Ötödik lépés

Vasald ki a szöveted ráncait miután még egyszer megszáradt. A szélek kikophatnak a magas hő következtében, ezzel létrejön egy természetes, világos keret, de csinálhatod azt, hogy a szegélyt kicsit behajtod és rányomod vasalóval a muszlin hátoldalára (ez képkeretes megoldásnál elegendő.) Megbízhatóbb rögzítéshez használhatsz egy vékony csík ragasztót vagy vasalható szövetragasztót.

És ha esetleg ötlethiányban szenvednél a mintázattal kapcsolatban:

 

Örömteli alkotást kívánunk! :)

Szólj hozzá!

hozzászólás