Ezüst ékszerszett álomszép kivitelezésben | Eredetük és ápolásuk

Ezzel a poszttal elindítom a Kincsesláda katalógussorozatomat, mellyel 2013-ban barkácsolt ékszeres ládikám mélyébe engedek bekukkantást nyerni nektek a jellegzetes ezüst ékszerek fotóival. Azóta is töltögetem szebbnél szebb és egyedülállóbb kézműves drágaságokkal Indonézia különböző pontjairól – hol fáradtságos “ásogatásokkal” hol pedig kevésbé elrejtett helyen meglelvén őket.

Indonéz kézműves ékszergaléria logója

 

Habár ez puszta gyűjtögetésnél azért több. Ezt a művészprojektet Beautiful Indonesia Tengeri Ékszerek névvel kereszteltem el. Célom minél több olyan kiegészítőt, szettet összegyűjteni ebbe a kollekcióba, melyet bennszülött indonéz mesteremberek, asszonyok, illetve gyermekek formálnak meg, öntenek ki, festenek meg és faragnak ki saját kezűleg egyedülálló kézműves technikáik, eszközeik által, valamint egyedi motívumaikkal díszítve – létrehozva ezáltal egy online galériát. 

Minden, mi itt látható szépség, külön mesélni valót rejteget egyenként, hisz mindannyian máshonnan és másféleképpen érkeztek: vagy egy szultáni kézműves tartományból, vagy egy nomád törzstag zsebéből, van amelyik a főváros kiállításán vett részt, s van ami egy eldugott, pici tengerparti falu pici lányának adományaként jutott el hozzám.

Édesvízi gyöngyös ezüst fülbevaló

Édesvízi gyöngyök

Egy mégis közös mindben: az alázatos, kemény s egyben mégis gyöngéd munka nyoma, mely viselése életet lehet a művekbe.

A mai posztban kivétel nélkül 925ös sterling ezüst ékszereimet mutatom be.

Ezüst leveles fülbevaló

Mesteri munkával cizellált levélerezetek

Ezüst fülbevaló tradícionális indonéz bábformával (wayang)

Ez a fülbevaló a jogjakartai “wayang”  tradícionális bábforma jegyeit viseli

ezüst szögletes fülbevaló

Tipp a tisztításához: a sterling ezüst tisztítását egyáltalán nem úgy kell végezni mint a hagyományos ezüstét, mivel 92,5%-ban ezüst és 7,5%-ban valamilyen más fémet tartalmaz, esetünkben rezet. Hogy ragyogását megőrizze, a legjobb, ha áttörlöd lágy, puha ruhával és légmentes helyen tárolod.

Tradícionális indonéz ezüst fülbevaló ametiszt kővel

Fénylő ametisztkő a foglalatokban

ezüst virágos fülbevaló

Ha mégis megtörtént a “baj”, inkább javaslok egy ötvöst aki olcsón (700-800 forintért) megcsinálja a tisztítást, mint hogy elkezdj kísérletezgetni az elszíneződés leszedésével mindenféle házi módszerrel; tapasztalatból beszélek, nekem sikerült totál feketére átalakítanom az egyik gyűrűmet egy segítőszándékú tutorial által – nem éri meg.

ezüst pillangós és virágos gyűrű

 

ezüst férfi karperec népi motívummal

Férfi karperec részletdús népi motívummal

ezüst leveles karlánc

 

ezüst karlánc virággal és levéllel díszítve

És végül a két kedvenc darab: leheletfinom ezüst levelek, szirmok és virágzat

ezüst karlánc virággal és levéllel díszítve

Neked van kedvenced? Te melyiket próbálnád fel?

Szólj hozzá!

hozzászólás