Énmárka | Hogyan nézz ki ütősen introvertálként?

Az egyértelmű, hogy a személyt a kisugárzás adja és ha azt pár színesebb, illetve élénkebb színű, netán egzotikusabb, extravagánsabb öltözékkel egészítjük ki, akkor kapunk egy teljes, gyönyörű képet a másikról.

De mi van, ha mi csendes, vagy nem túl beszédes megfigyelők vagyunk, vagy csak olyanok, akik nem szeretnének olyannyira kitűnni a tömegből, mégis emlékezetes, stílusos és egyedi megjelenést szeretnénk? Erre ad választ ez a cikk “énmárka introvertáltaknak” kulcsszó alatt.

Énmárka introvertáltaknak: hogyan csináld?

Hagyj fel a téveszmékkel, nem kell papagájnak öltöznöd.

Se nem csilivili mindenfélével teleaggatnod magad, az énmárka építésénél nem az a lényeg, hogy minél feltűnőbb legyél, hanem minél megjegyezhetőbb. 

Egyáltalán nem ugyanaz a kettő.

Tisztáztuk, hogy az énmárka fogalma alatt a külsőnkkel való tudatos kommunikációt is értjük, tehát kijelöltünk egy célt:

 1. Hogyan is akarunk kinézni
 2. Mit kommunikáljon a kinézetünk
 3. És miben segítsen minket ez a kommunikáció.

Ezek következtében a személyes márkaépítés nem a feltűnési viszketegségben szenvedők “sportja”, sőt, az építők közt több az olyan, akik nem inkább a szavakkal, hanem önmagukkal, kisugárzásukkal és cselekedeteikkel kommunikálnak. A csendes, de nagynevű művészek is pont ilyenek, nem igaz?

De meg is említhetünk példaként pár olyan nagy nevet, akiket mindenki ismer és akiknek az énmárkája igen erős zárkózott személyiségként: Johnny Depp, Emma Watson, Audrey Hepburn vagy a hazai nevek közül ilyen még Ördög Nóra, Szilágyi Balázs vagy Alföldi Róbert is. Pedig első ránézésre egyikükben sincs semmi extra, mégis egyből tudod kikről van szó, igaz?

Johnny Depp énmárkája

 

Íme két rövid kis tipp most Neked, ha te is befelébb húzódó személyiség vagy és úgy gondolod, bizonyos kiegészítők vagy színek nem illenek hozzád, illetve nem mered hordani őket, annak ellenére, hogy tetszenek.

Te is lehetsz stílusos, trendi és vagány! És anélkül, hogy feladnád magadat vagy másnak akarnád feltüntetni magadat fontos eseményekkor.

I. Hordj mindig egyféle színt.

Na, micsoda ötlet, ne tűnjünk ki a tömegből, de legyünk mondjuk csupa sárga vagy piros?? :)

Nem, nem kell így tenned, de ha nagyon szeretsz egy színt és tudod is a jelentését, és úgy gondolod, jól szimbolizálja a karakteredet, szereted gyakran hordani, akkor miért ne? Nem kell élénk paradicsom vagy kanári lenned, finom, ízléses árnyalatait is viselheted az adott, kedvenc  színnek, akár több árnyalatot is egyszerre. Hogy miért jó ötlet ez?

  • egyből megjegyezhető, beazonosítható vagy, így kiválaszthatóbb, követhetőbb is lehetsz egy ügyedben
  • könnyen elhelyezheted a színesebb ékszereidet vagy egyéb szeretett, de még nem használt díszkiegészítőidet egy  teljesen matt öltözéken, így visszafogott maradsz, mégsem csicsás
  • ajándékötletelésnél sem rossz, ha tudják a többiek, milyen színeket preferálsz :)

Énmárka introvertáltaknak: hogyan csináld?

 

Hogy kiválaszd a rád leginkább jellemző színt, ebben a blogbejegyzésben megadtam a színpszichológia által leírt karakterlistát >>

II. Legyen rajtad egyetlen olyan dolog, ami szokatlan és a te névjegyeddé tud válni.

Ez sem nagy kunszt, tökéletes példa erre az én esetem. Ha megtekintesz egy-két képet rólam, rögtön tudni fogod, mire gondolok igaz?

Természetesen a fejkendőmre. 90%-ban mindig rajtam van, ha nélküle látsz az utcán, akkor annak valamilyen oka mindig van. Most az itt tök mindegy, milyen ideológiai nézetek, vallási okok vagy stílusirányzat miatt viselem, az első kép ami felugrik benned, ha a nevemet hallod, egy kendős nő lesz. Ez egy szuper kiindulópontja az énmárkaépítésnek! Megosztó (főleg manapság), más, különleges, megannyi jelentést tulajdonítunk neki, pedig csak egy plusz textilről van szó.

Mielőtt félreértenél, nem azt tanácsolom, hogy viselj Te is kendőt. :) Azt akartam ezzel elmagyarázni, hogy egy jó, személyes névjegy a külsődön ilyen hatást kell, hogy kiváltson másokból.

Énmárka introvertáltaknak: hogyan csináld?

Példák még nem feltűnő, de jó névjegyekre:

 • kizárólag kosztümkabát, mellényke viselése, akkor is ha lazán vagy öltözve
 • vastagkeretes szemüveg
 • egyfajta kendősál a nyakban, akár több színben vagy mindig más és más mintával
 • farmeregyüttes viselése
 • rakott szoknya + tornacipő kombó minden alkalomra
 • fából készült ékszerek egyedüli viselése (ha fontos számodra a természetesség)
 • vagy a gyöngysorok melletti elköteleződés
 • csak kalap, sapka helyett is

És még megannyi ilyen van, csupán a kreativitásodra van bízva a stílusteremtés. :)

Tetszett a cikk? Oszd meg a barátnőiddel is!

 

 

Szólj hozzá!

hozzászólás