3 szuperédes DIY ékszerötlet Anyák Napjára! (Meg azon kívülre is)

Május első vasárnapján azt a személyt köszöntjük fel, aki még a gyémántnál is értékesebb számunkra. Habár a világ összes kincsét odaadnánk neki, ha azt nem is, olyan gyönyörű, magunk készítette ékszercsodákkal lephetjük meg Őt ezen a napon, melyekkel nem csak kifejezhetjük végtelen szeretetünket és odaadásunkat, de olyan pluszt is adhatunk mindennapi szépségéhez és frissességéhez, mellyel fénye sokáig csilloghat még. :)

3 szuperédes DIY ékszerötlet Anyák Napjára!

Íme most 3 könnyen elkészíthető ötlet 3 külföldi, csináld-magad bloggertől, melyekből ha egyet választasz, pár óra alatt készen is leszel, így nem gond, ha késésben vagy az ajándékkereséssel. Egy gyűrű, egy nyakék és egy karkötő ötletből választhatod ki a neked való projektet.

I. Elegáns éremgyűrű 4 lépésben – Trinketsinbloom.com

 

Amire szükséged lesz:
 • (szerencse)pénzérem (vagy érmét a monogramjával, laposabb, lekerekített ásványkövet, üveglapot, bizsukövet, illetve bármi hasonló formájú alkotóelemet is használhatsz)
 • 6-7 cm hosszú apróköves keretdekoráció, láncocska
 • drót
 • fogók
 • pillanatragasztó
 • valamilyen eszköz, amivel a drótodat körbe tudod tekerni (akár a fokhagymanyomód markolatával is csinálhatod)
 • lapos munkaeszköz

 

1. lépés:

Az apróköves díszláncodat helyezd az érme köré és mérd le pontosan, majd a fölösleget nyisszantsd le.

2. lépés:

Fektesd le a láncot egy sima felületre az oldalával. Az érméd szélének egy részére csöppents pillanatragasztódból és helyezd azt az oldalát a láncra.

Várj kb. 1 percet a ragasztóra, hogy biztosan fogjon.

Ezután, megbizonyosodva,  hogy a ragasztó biztosan fog, az érméd szélének többi részéhez is adj folyamatosan ragasztót, ezzel körbe csatlakoztatva  szépen az apróköves láncot is.

 

Tényleg lapos felületen csináld ezt, így szépen, simulékonyan összetapad egymáshoz az érme és a dekor. (Óvatosan mozgasd az érmét és a láncot, nehogy a munkafelületre ragaszd őket véletlenül)

3. lépés

Fogd a drótodat és tekerd körbe bármilyen stabil eszközzel, amellyel képes vagy szépen köralakba, együtt behajlítani a drótszálakat. Akár drótfogót, akár valaminek az összecsukható, duplavégű nyelét is használhatod, mint például a fokhagymanyomóét.

Olyan szűkre tekerd körbe a drótodat, amekkora ujjméreten szeretnéd viszontlátni a gyűrűt. Tekerd körbe a drótot négyszer, majd hagyj meg kb. 2,5 cm-t a végéből, a fölösleget ha van, vágd le.

Miután lehúztad a drótot a fogódról amivel körbetekerted, csavard be a szabadon meghagyott, 2,5 cm-es drótszállal a körbetekert drótgyűrűnek a végét, fixálva ezzel az ékszeredet.

Bizonyosodj meg róla, hogy a laza szálvég a gyűrűdön kívül helyezkedik el, nem pedig belül.

 

4. lépés:

Vedd elő az érmédet és az elülső oldalával lefelé tedd le egy sima felületre, majd csöppents pillanatragasztót a hátuljának a közepére.

Vedd elő ezután a drótgyűrűdet és ahol a csomót megkötötted, azt a részét ragaszd rá az érme hátuljára, csatlakoztatva ezzel a gyűrű két főalkatrészét egymáshoz.

Egy-két percig fogd össze jól őket, megvárva a ragasztó hatását, majd hagyd száradni egy órára, hogy biztosan egyben maradjon hordásakor.

 

 

Tipp haladóknak: ha elég ügyes vagy, akár külön egy szívecskét is formálhatsz drótból foglalatnak, s abba helyezheted szív alakú dekorációdat, még kedvesebbé téve ajándékodat. :)

II. Cuki selyemláncú karkötő 4 lépésben – Oheverythinghandmade.com

 

Amire szükséged lesz:
 • 2 db nagyszemű lánc
 • 1 db kristálylánc (vagy bármilyen strasszköves vagy díszfityegős láncocska)
 • selyemanyag (mondjuk anyukád kedvenc színe?)
 • 4 db pattintós (ugró) gyűrű
 • 2 db fogó
 • szívecskés fityegő (vagy anyukád bármily kedvenc szimbóluma)
 • 2 db szalag
 • 2 db csatlakozó gyűrű+lánckapocs a karkötő végeire
 • egyéb kiegészítők ízlés szerint

 

1. lépés:

Mérj le kb. 15 cm x 7,5 cm-t a selyemanyagodból. Hajtogasd fel és biztosítsd be mindkét végét szalaggal és lánccsatlakoztatókkal.

 

2. lépés:

Csatlakoztasd a pattintós gyűrűket a láncod mindkét végére, majd így a lánccal együtt csatlakoztasd össze a összehajtott anyagod végeihez.

 

3. lépés:

Fűzd át a láncszemeken a behajtott anyagod és csatlakoztass megint 1 ugrógyűrűt az egyik végére a leendő karkötődnek.

 

Csatlakoztasd az új ugrógyűrűhöz a kristályláncot (vagy bármilyen díszes láncot). Kisimítva fektesd el a munkafelületeden és húzd fel a szívecskés fityegőt a kristálylánc közepére.

 

4. lépés:

Rögzítsd a láncod mindkét végét. Adj kapcsot az egyik véghez és csatold be a másik végen található ugrógyűrűt. Készen is vagyunk. :)

 

 U.i: Magad batikolta textilből is dolgozhatsz selyemanyag helyett :)

III. Ombre nyakék 3 lépésben – Missloviecreations.blogspot.com

 

 

Amire szükséged lesz:
 • drótvágó
 • lapos orrú fogó
 • hajlított orrú fogó
 • hosszú lánc (egy db legalább 180 cm hosszút szerezz a hobby boltból, vagy a méret teljesen igény szerinti, a lényeg, hogy a 3 soros nyakékhez vágnod kell a láncból) VAGY több kisebb méretű lánc igény szerint (kb. 50 cm, 45 cm, 40 cm és 37,5 cm hosszú az ideális ehhez a munkához)
 • gyöngyök sorzáró színekben (a cseppalakúak a legjobbak ehhez a designhoz)
 • 2 db ugrógyűrű
 • lánczáró kapocs+csatlakoztató gyűrűk
 • pár db, hajlíthatókis tompa fejjel végződő tű (ilyet kifejezetten a hobby boltokban lehet kapni ékszerkészítéshez)

 

 

 

1. lépés:

Készíts egyszerű hurkokat az összes hajlítható tűddel és a gyöngyeiddel.

Húzd fel a gyöngyöt a tűre, majd hajlítsd át a tűt a gyöngy fölött 90 fokos szögben. A tűorrú fogóddal fogd össze a hajlított szár alatti részt. Ezután tekerd át a fogó orrát a behajlított tűvéggel (válts a fogóval pozíciót, hogy sikerüljön rendes köralakot formálni.)

Ha kész, a fölös szárat nyisszantsd le.

Így kell kinéznie:

 

 

2. lépés:

Csatlakoztasd a láncot.

 

Vágd 4 felé a láncokat: 50 cm, 45 cm, 40 cm és 37,5 cm. Majd csatlakoztasd a 4 láncot együtt egy nyitott ugrógyűrűre, a leghosszabbtól a legrövidebbig. Zárd most le az ugrógyűrűt. Ezt ismételd meg a másik véggel egy másik ugrógyűrűvel.

 

Tartsd a láncokat egyenesben, erre jó egy sima táblára felakasztani a végüknél fogva vagy bármilyen forma, amire felhelyezheted és láthatod, hogyan néz ki a nyakon. Előtte persze csatlakoztasd a kapcsot még. :)

 

3. lépés:

Csatlakoztasd a gyöngyöket.

 

A kerekebb orrú fogóddal szedd fel a huroknál a gyöngyszemet és egy húzó mozdulattal akaszd be a hurkot a láncszembe. Miután kész, zárd le a gyöngyszem hurkát, majd ismételd meg a műveletet a többi gyönggyel is.

 

Kezdd az aljával és a leghosszabb gyöngyökkel. Haladj felfelé. Mindig a lánc közepénél helyezd el az első gyöngyszemet, majd így kifelé haladva sorakoztasd a többit. Ha teljesen biztos akarsz lenni abban, hogy egyenletesen vannak felhúzva a gyöngyök, használhatsz az ellenőrzéshez vonalzót.

 

 

 

Tetszenek ezek a művek? Oszd meg a többiekkel is, had inspirálódjanak! :)

Szólj hozzá!

hozzászólás