Dekupázs kézi alkotások igazi nőknek | Arany Anna és az AnNaSha Decoupage

Eddig interjút csak indonéz kézművesekkel készítettem, és habár maradunk Indonézia földjénél, úgy kivételesen egy szintén magyar családanya az, akinek a történetét és dekupázs munkáit csodálhatjátok meg.

A dekupázs szakértője: Arany Anna

Termékei és azok díszítési technikái nem idegenek ezen a területen, sőt, Magyarországon viszont most kezd népszerű lenni a dekupázsolás, mint kreatív hobbi.  Nézzük meg, milyen is lehet a decoupage módszerével alkotni és milyen munkáival érdemelte ki Anna, hogy annak oktatója legyen!

Először is, kit ismerhetünk személyedben és hogyan kerültél Indonéziába?

– 37 éves vagyok, Budapesten születtem, pontosabban Újpestről származom. Anno 10 évvel ezelőtt egy nagy hajós cégnél dolgoztam Amerikában, ott ismerkedtem meg mostani férjemmel, aki Blitarból származik és az esküvőt követően, 2008-ban Malang városában telepedtünk le. Van három gyönyörű gyermekünk, Naurah 8, Shabrina 5 és a kis Kamil most 8 hónapos.

Arany Anna, dekupázs-szakértő és családja

Arany Anna, dekupázs-szakértő és családja

Férjed most mivel foglalkozik?

– Pár évvel ezelőtt egy hajós iskolát nyitott, együtt átadtuk tudásunkat azoknak akik szinten hajón akarnak dolgozni. Mára jó pár városban megtalálható a franchise vonala, ugyanis egyre több hotellel, iskolával van összeköttetésünk.

– Ami az én kis üzletemet illeti, itthon a házban a férjem régi irodájában nyitottam egy kis boltot, de leginkább online árusítok. 

– A vállalkozásom neve AnNaSha Decoupage, az én és a lányaim nevéből megalkotva: Anna, Naurah, Shabrina. Egy nap nekik akarom átadni a bizniszt, a nagyobbik lányomon már most látszik, hogy szeret kézműveskedni. 

Dekupázs (decoupage) táska, cipellő, zsebkendőtartó és dekoráció

Szalvétatechnikával dekorált kézi táskák, cipellő, zsebkendőtartó, valamint valamint fali díszek és díszdobozok

Minek a hatására kezdtél el dekupázsolni?

– Idén áprilisban volt egy workshop az óvodában ami a dekupázsolást mutatta be az anyukáknak, akkor csodálkoztam rá hogy, nahát, ez az én hobbim volt 10 évvel ezelőtt Magyarországon… Azóta kezdtem el tulajdonképpen foglalkozni a témával.

– Először csak magát a szalvétákat kezdtem árulni, aztán szépen lassan mindenféle divatos használati kellékeket, például az itt nagyon népszerű gyékénytáskákat, melyek mind általam vannak utólag dekupázsolva szalvétával.

dekupázs (decoupage) táska retikül

dekupázs (decoupage) táska retikül

Gyönyörű mindegyik munkád! Tanítod is a decoupage technikáját?

– Persze! Bárki, aki megakarja tanulni a technikáját, azt szívesen megtanítom, szoktak is hívni gyakran községházakba, hogy tanítsak olyan otthon, gyerekekkel lévő anyukákat, akik mint én, szintén pénzt tudnának keresni vele a gyereknevelés mellett.

Mi a fő terméked?

– Több is van, amit rendszeresen, nagyobb mennyiségben árulok, ez pedig a gyékényből készült termékek – főleg kész táska, díszdoboz, zsepitartó, képkeret, stb. – MDF-és fa dísztárgyak, valamint a dekupázsoláshoz szükséges eszközök (szalvéta, lakk, festék, ragasztó)

– A táskákat Tasikmalaya-ból veszem, és ha valaki megrendeli valamelyiket, úgy igény szerint, egyedi dizájnt varázsolok rá szalvétagyűjteményem egyik darabja által.

dekupázs (decoupage) táska retikül

Dekupázs (decoupage) mintázatú, színes kulcstartók

Dekupázsolt  AnNaSha-kulcstartók 

Dekupázs (decoupage) mintázatú, színes kulcstartók

 

Elárulsz valamilyen trükköcskét, mire figyeljünk oda, ha mi is dekupázsolni szeretnénk?

– Ha például fa vagy MDF alapanyagra dolgozunk, én szeretem rávasalni a szalvétát csupán ragasztás meg nyomkodás helyett, így nem lesz ráncos a minta, hanem egy szép sima és egyenletes felületet kapunk (lásd feljebb a kulcstartóknál)

Dekupázs (decoupage) szalvétákból fali kép

Dekupázsolt falemezek fali képként

Most jönnek azok a kérdéseim, amit mindenki másnak is felszoktam tenni. Te mit szeretsz leginkább az alkotási folyamatban?

– Hű, hát úgy mindent! (Nevet) Én nagyon szeretek alkotni, szerintem örökletes mert édesapám és édesanyám is rendkívül tehetségesek a kézművesség terén. Ha már nagyon elég a világ zűrös dolgaiból, teljes mértékben kitudja az agyat kapcsolni, jobb mint egy xanax szerintem.

Ezt teljes mértékben el is hiszem. Azt mondtad, hogy kisgyermekes asszonyokat oktatsz, de kik a fő vásárlóid?

– Kortól és nemtől függetlenül rengeteg megrendelés érkezik hozzám, mindenki érdeklődik a termékeim iránt – főleg Jakartából, valamint Jáva szigetén kívüliek rendelnek tőlem.

Dekupázs (decoupage) oktatás

Anna oktatás közben

Dekupázs (decoupage) oktatás

Dekupázs (decoupage) oktatás

A lelkes tanulócsoport :)

Dekupázs (decoupage) oktatás

Dekupázs (decoupage) oktatás

Dekupázs (decoupage) oktatás

dekupázs (decoupage) táska retikül

 

Van valamilyen szín, ami jellemzi a munkádat?

– Kedvenc színem gyerekkorom óta a kék, de sajnos dekupázsoláskor kevésbé használom ezt a színt, főleg hogy rendeléskor maga a vevő választja ki a szalvéta motívumait, nekem abba nincs beleszólásom.

– Igazából nem is gondolkodtam el még rajta, milyen szín jellemezhetné az üzletet, de a kék szerintem sok minden miatt passzolna, nekem mindjárt két dolog is jut eszembe róla: a tenger és az ég. Főleg, hogy ebben az országban mindkettőben lehet gyönyörködni. De megválaszolván kérdésedet, a matricák, amiket a termékek bambuszcsomagolására viszek fel, szivárványszínű betűkből áll, jelezve ezzel kisboltom sokszínűségét.

Dekupázs (decoupage) bambuszdobozon

És így a végére: Te miben különbözöl a többi kézművestől?

– Nem hiszem, hogy különböznék másoktól. Talán abban van előnyöm, hogy itt külföldiként, ha bárhova megyek dekupázst tanítani, akkor az emberek sokkal jobban érdeklődnek iránta. Nagyon szeretnek élő, online tanfolyamokat is elvégezni, egyszer kipróbáltam a netes tanítást és meglepetésemre rengetegen néztek, tehát van kereslet rá.

– Tervezek még egyébként esküvőkre készíteni külön dísztárgyakat, valamint Magyarország felé nyitni a gyékénytermékekkel.

Dekupázs (decoupage) szalvéták

Egy  átlagos munkakörülmény Anna otthonában – van bőven választék :)

Tetszenek Anna munkái? Ha igen, oszd meg a cikket a többiekkel is!

Szólj hozzá!

hozzászólás