Batik szőnyeg kalász mintával | Három fő lépésben

Persze nem csupán a batik szőnyeg az, amit el tudsz készíteni a most következő szőnyegkészítési mintával, viszont ha kísérleteztél már az otthoni batikkészítéssel vagy esetleg szeretnéd kipróbálni, úgy ebben a posztban kapsz egy jó ötletet, mire is használd fel batikmintás anyagodat.

Sőt, ha kifejezetten ajándékötlet hiányában szenvedsz karácsony, szülinap és egyéb ünnepelni való előtt, akkor garantálom, hogy egy ilyen egyedülálló kis szép batik szőnyeg mint meglepetés, bárkinek az őszinte tetszését elnyerné; akár az ajtaja elé, akár a fürdőszobába vagy akár a nappaliba is a kanapé elé vagy rá az asztalra alátétnek. Sőt, kisméretű paplant is ölthetsz ugyanígy!

Ja, és a legszebb az egészben: gyorsan kész van.

Lássuk az útmutatót a Craftsy cikkéből!

Batik szőnyeg: hogyan készítsük el?

Amire szükséged lesz:

  • 15 db, 3 x 15 cm-es anyagcsík
  • egy 7 cm-es négyszög a munkaanyagból, az átlónál átvágva (egy háromszögre lesz ebből szükségünk)
  • egy darab 15 x 21 cm-es szövet a hátlaphoz
  • egy csík a rögzítéshez, 75 cm hosszú legyen
  • egy legalább 15 x 20 cm-es pamuttöltelék (törölköző, poliészter párnatöltet vagy sima vatta is lehet)
  • vonalzó, cérna, tű, olló
Kivitelezés
I. Varrd össze a csíkokat

Fektessük le az első, 3 x 15 centis szövetcsíkunkat az egyik végével a már háromszögbe vágott társára. A csík vége, sarka pontosan, egyenesen illeszkedjen a háromszögünk fedett vonalain. Készíts egy negyednyi varratot a háromszög szélére.

 

Lenyomva húzd arrébb a csíkot a háromszögtől. Semmilyen vágás és igazítás nem szükséges, amíg oda nem varrtuk az összes csíkot.

 

 

Most varrd a második csíkot a háromszög másik oldalára. Helyezd el a végét a legelső anyagcsík odavarrt végére egyenletesen, ugyanazzal a pontossággal, ahogy az elsőt kellett elhelyezni a háromszög alapra.

Mindig préseld le a varrásokat az éppen hozzáadott csík felé.

 

Folytasd így minden egyes kivágott anyagnál, váltakozva az oldalakat minden egyes alkalommal, míg végül fel nem varrtad és le nem préselted mind a 15 db anyagszalagot.

 

II. A fölös fonat lenyisszantása

Helyezd a vonalzód vízszintesen a munkád egységes tetejére. A fonategységet 15 x 17 cm-ig vágd, ügyelve gondosan a vonalzóra, hogy a szegélyeken egyenesen megmaradjon.

III. Fejezd be a szőnyegedet

 

Rétegezd a fonatot, azaz ismételd meg a menetet a szőnyeg belsejének megtöltése után, az elején és hátulján is. Ha szükséges, használj tűket a rétegek rögzítéséhez.

 

Vágd le az extra, fölösen megmaradt öltést és szegélyt a hátoldalból és varrd össze a széleket. És…

tádá! készen vagyunk.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a többi kreatív barátaiddal is, had inspirálódjanak ők is!

Szólj hozzá!

hozzászólás