Mi a sztori a batik motívum mögött? | Közép-Jáva 5 legnépszerűbb mintázata I.

Mint ahogy több posztban is említve volt, a batik az a fajta textilművészet, amely viaszt és festéket használ az anyagon egyedülálló mintázatok létrehozásához. Tehát a batik motívum olyasmi, aminek pontos másolatára soha az életben nem fogsz rálelni.

Mikor legutoljára beszéltem a biztonságos, házi batikolásról, szót ejtettem benne arról, hogy a hagyományos batik motívum mögött egész történetek vagy életutak bújhatnak meg, kivétel nélkül. A “Mi a sztori a batik motívum mögött? sorozatban ezekről fogok beszélni.

Nézzünk meg öt ősi mintát, amelyek a mai napig közkedveltek Indonéziában. Első ránézésre higgyétek el, nekem se jutott volna eszembe, mit jelképez egy-egy vonás!

Batik motívum by freepik.com

 

(Kép innen.)

Ám mielőtt felsorolnám az öt minta történetét, meg kell, hogy említsem gyorsan, hogy ezeket a mintákat rendes mérettel vagy tökéletesen tiszta részletességgel nem mindig tudom (még) illusztrálni, ugyanis a batik motívum nagyon szigorú jogvédelem alatt áll, pl. emiatt se tudtam a legtöbb batik anyagot lefotózni a Fashion  & Craft Week ipartárlatán.

Minden egyes képnél (mint pl. a fenti) nagyon utána kell néznem, hogy jogtiszta-e az ingyenes letöltése és külön a használata is. Viszont, a Pinterest táblákba mentve őket bármikor beilleszthetem mindegyiket a blogba, ám nem biztos, hogy visszaadja a kép minőségét. Szolgálati híreinket hallhatták :)

I. Parang

 

Ez a motívum számos verzióban fordul elő, általában keskeny hosszú és “éles” széllel rendelkezik – pont úgy, mint egy kard. Egy híres néphagyományban, Jáva legendás hercegét, Panja-t egy általa viselt parang batik védő ereje mentette meg.

Egy másik történetben, Mataram szultánja, Agung szemlélgetett hosszasan egy éles, egyenetlen szikladarabot a déli partvidéken, amire úgy tekintett, mint a tengerpart természetes őrére. Ezek a sztorik tették a parangot a biztonság és védelem szimbólumává.

II. Kawung

 

A batik motívumok az anyatermészet által vannak megihletve és a kawung mintája erre egy tökéletes példa. A Délkelet-ázsiai (és a régió szempontjából gazdaságilag fontos) pálmafák értékes típusaihoz méltón a kawung-motívum hasonlóan bátorító üzenetet hordoz magában, miszerint a viselője a közösség számára éppoly hasznos és fontos lehet, mint a kawung pálmafa.

III. Sekar Jagad

 

A jávanéz ceremóniák bővelkednek a batikok használatában, mint a szeretet és a boldogság kifejezésének eszközeként. A sekar jagad különösen közkedvelt esküvőknél, mivel szó szerint az univerzum virágait jelenti, melyet akár a menyasszony, akár a vőlegény is viselhet, vagy ajándékként adható közvetítve azt az üzenetet, hogy megtalálták szívbéli boldogságukat egymásban.

IV. Truntum

 

A szerelem érzése évszázadok óta áll az emberi létezés központjában. Hisz mik vagyunk mi, ha nem szerethetünk? A legenda azt mondja, a truntum mintája egy királynő által lett elkészítve, aki királya hűtlensége miatt egy nap csillagokat kezdett el batikolni, olyanokat, mint amilyet a sötét égen látott – csak hogy elfeledhesse magányát.

A király kíváncsiságát felkeltették az új motívumok és óvatosan elkezdte figyelni feleségét, szorgalmát gondosan kísérte a háttérből.

Komolysága végül arra késztette a király szerelmét, hogy újra virágozni kezdjen. Ez tette a truntumot a bimbózó vagy újjáélesztett szerelem szimbólumává.

A gyakorlatban elterjedt ünnepi viselete lett még  a menyasszony és a vőlegény szüleinek, jávanéz esküvőknél.

V. Tambal

 

A tambal maláj szóból ered, melynek szó szerinti jelentése “javítás”.  A tambal batik olyan különböző batik motívumok keveréke, amelyek nagyon hasonlítanak a patchwork-re vagy a foltvarrásra.

Hiszik, hogy a parangtól egészen a kawungig, a motívumok ezen kombinációja nagyon pozitív energiát áramoltat viselőjébe és fizikailag, valamint lelkileg is gyógyítja és felfrissíti őt.

Batikolás viasszal

Az itt látható anyagokra írt motívumok mind Közép-Jáva jellegzetességei és egykoron beszerezhetetlenek voltak, mivel csak a szultáni család tagjai viselhették ők. Ma már ilyen tilalom nem él, és bárki viselheti a batik összes létező mintáját.

Tetszett a cikk? Oszd meg a batik minták sztorijait a barátaiddal is!

Szólj hozzá!

hozzászólás